Loopbaanoriëntatie- en begeleiding

Loopbaan Oriëntatie en -Begeleiding (LOB)

Goede persoonlijke begeleiding
Tijdens de schooltijd maken onze leerlingen meerdere keuzes: welk profiel ze kiezen, welke keuzevakken ze willen en welke vervolgopleiding de beste stap is. Omdat kiezen niet altijd makkelijk is, krijgen onze leerlingen vanaf leerjaar 1 begeleiding van coaches. Dit noemen we Loopbaan Oriëntatie en -Begeleiding (LOB).

LOB leert je om keuzes te maken. Hoe beter je jezelf leert kennen, des te makkelijker kiezen! De relatie tussen binnen (school) en buiten (de wereld) staat hier centraal. De Ring van Putten stimuleert ook praktijkopdrachten, bedrijfsbezoeken en proefstuderen bij vervolgopleidingen. Deze indrukken en ervaringen bespreken ze met hun coach en leggen ze vast in een loopbaandossier. Zo ontdekt iedere leerling waar hij goed in is en kan hij de juiste keuzes maken voor de toekomst. Bovendien zorgen bewuste studiekeuzes ervoor dat leerlingen gemotiveerd zijn om hun opleiding af te maken!

Wat doet de school?
Binnen onze school zijn speciaal opgeleide LOB-coaches. Zij gaan in gesprek met de leerlingen en maken de leerling bewust van wat hij belangrijk vindt, waar hij goed in is en wat echt bij hem past. Ook begeleidt de LOB-coach de leerling bij het maken van keuzes en het zetten van vervolgstappen.

Wat doet de leerling?
De leerling maakt, op basis van alle LOB-activiteiten, een zogenaamd loopbaandossier. Hierin verzamelt hij materiaal dat met het keuzeproces te maken heeft, zoals korte gespreksverslagjes, folders van interessante opleidingen en foto’s en filmpjes van bijvoorbeeld een stage of een studie- of bedrijfsbezoek. Dit dossier is niet alleen iets om trots op te zijn, maar helpt de leerling ook om de juiste keuzes te maken.

Wat kan de ouder doen?
Het is belangrijk dat ouders hun kinderen helpen bij het maken van loopbaankeuzes. Dit kan door met ze te praten, maar ook door samen online naar passende opleidingen te zoeken. Daarnaast worden er veel open dagen en keuzemarkten georganiseerd. Ga met uw zoon/dochter mee en ontdek! Deze ouderbetrokkenheid zorgt ervoor dat de juiste keuzes worden gemaakt en maakt de kans op uitval kleiner.

Meer informatie over LOB ziet u in het filmpje* hieronder:

  • Dit filmpje is gericht aan leerlingen die de stap naar het MBO maken. Voor keuzes naar het HBO en Universiteiten geldt in principe hetzelfde.

Voor meer informatie over beroepen en keuzes gaat u naar:
Mavo:
www.kiesmbo.nl

Havo/vwo:
https://www.studiekeuze123.nl/open-dagen
Studiefinanciering aanvragen

Toch nog vragen?
Neem contact op!

Versturen
Formulier verzonden! We nemen zo snel mogelijk contact met jou op.
Oeps! Er ging iets mis, probeer het later opnieuw.