Schrijver Buddy Tegenbosch te gast op De Ring van Putten

And the winner is…Op 12 juni won Buddy Tegenbosch (50) de Prijs van de Jonge Jury 2024 voor zijn boek Jimi Fender Johnson en op maandag 17 juni was hij al te gast op De Ring van Putten! Daar gaf hij meeslepende lezingen aan de leerlingen van 3 atheneum, havo en mavo.

Buddy wist weer als geen ander de leerlingen aan te zetten. Hij vertelde veel, las voor, speelde mooie muziek en liet filmpjes over zijn boeken zien. Maar wat vooral het verschil maakte voor de leerlingen was het leuke voorstel dat hij ze deed. Ze konden namelijk een gesigneerd boek winnen als ze hem de beste vraag zouden stellen. Op die manier bepaalden de leerlingen ook een beetje hoe de lezing zou verlopen. Uiteindelijk gaf hij drie boeken weg, aan één leerling uit iedere groep.

Er werden hem onder andere deze vragen gesteld: ‘Is het moeilijk om u in te leven in een vrouwelijk hoofdpersoon? ’Buddy: ‘Ja dat is het zeker, maar ik doe mijn best’. En ‘Laat u dezelfde hoofdpersoon terugkomen in verschillende boeken?’ Buddy: ‘Nee, in principe niet, soms ben ik ook echt wel klaar met de hoofdpersoon.’ Ook werd de vraag gesteld: ‘Welk boek is uw favoriete boek?’ Buddy: ‘Dat is een moeilijke vraag. Het is net als bij de vraag: Welk kind is uw favoriete kind, ik heb er drie… Op dit moment is Jimi Fender Johnson mijn favoriete boek omdat het net een prijs heeft gewonnen. Het boek zit in mijn hart.’ Leerling: ‘Welk boek zou u willen verfilmen?’ Buddy: ‘Ook het boek over Jimi, ik ben wel benieuwd hoe ze dat zouden doen.’ Leerling: ‘Waarom bent u schrijver geworden, u bent toch piloot? Buddy: ‘Ik vind het heel leuk om nieuwe werelden te creëren in mijnboeken. Bij Lufthansa is mijn werk soms acht uur boven een oceaan vliegen wat een beetje saai kan zijn en zeker niet creatief.’ Leerling: ‘Hoe bent u in contact gekomen met Armando Obispo van PSV?’ Buddy: ‘Via een lerares Nederlands. Ik schreef er in 2019 het boek Match over.’ Leerling: ‘Hoelang duurt het om een boek te schrijven?’ Buddy: ‘Tussen een half en tweeëneenhalf jaar. Toen ik vrijgezel was, ging het sneller.’ Leerling: ‘Heet de hoofdpersoon van Mijn nacht met Vedder uit 2021 nou Noor of Eleonora?’ Buddy: ‘Oh, hebben jullie een fittie daarover? Ja Noor, ze wordt door Vedder Eleonora genoemd, maar zelf zegt ze Noor.’ Leerling: ‘Hoeveel verdient u met schrijven?’ Buddy: ‘Per verkocht boek gaat een zeer hoog percentage van de prijs naar andere mensen, die mede het boek mogelijk hebben gemaakt. Ik ben gelukkig nog piloot.’ En zo ging het nog een tijdje door …

Buddy liet bij alle drie zijn lezingen weten dat hij weer aan een nieuw boek bezig is, dat om de waargebeurde levensverhalen van twee jonge vluchtelingen draait. Hij blijft dus Young Adult boeken schrijven en dat is ontzettend goed nieuws. Toen hij bij de laatste groep vertelde over zijn eigen avonturen tijdens een griezelige nacht in het Eindhovense pokercircuit, waren de leerlingen muisstil. Hij verwerkte die ervaringen overigens in het boek Pokerface(2012). Uit datzelfde boek las Buddy bladzijde na bladzijde voor. Diep onder de indruk gaven de leerlingen hem een warm applaus na afloop. De winners waren onze leerlingen Anouk, Ashlynn en Celine, of toch Buddy Tegenbosch zelf?


Groot Nissewaard:

https://www.grootnissewaard.nl/nieuws/algemeen/197290/schrijver-buddy-tegenbosch-te-gast-op-de-ring-van-putten