Praktijkhavo sluit af met presentaties onder toeziend oog van ‘opdrachtgevers’

De leerlingen van de Praktijkhavo van De Ring van Putten hebben de laatste periode van acht weken afgesloten met presentaties van hun projecten aan de 'opdrachtgevers', oftewel de betrokken bedrijven. Deze presentaties vonden plaats op donderdag 27 juni in de aula van de school. Opdrachtgevers waren onder andere het Carlton Oasis Hotel, de Gemeente Spijkenisse, basisschool De Piramide en het Archief van Voorne-Putten.

Een uitzondering vormde de presentatie van de leerlingen die aan een opdracht werkten voor het bedrijf LyondellBasell. Op dinsdag 25 juni werden zij met de spelersbus van Feyenoord opgehaald om hun presentatie bij het bedrijf zelf te houden. Dit bood de leerlingen een unieke kans om hun werk in een professionele omgeving te presenteren. De opdracht bij LyondellBasell luidde: "Wat betekent onze slogan: solutions for a better tomorrow?" waarin onder andere werd onderzocht welke initiatieven LyondellBasell heeft genomen voor een beter milieu.

De overige opdrachten waren als volgt:
Basisschool De Piramide: "Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat basisschool De Piramide meer zichtbaar wordt en meer ouders en kinderen voor onze school kiezen?"
Het archief van Voorne-Putten: "Hoe kan het Streekarchief op een aantrekkelijke manier het leven van jongeren in Spijkenisse vastleggen voor toekomstige generaties, met hulp van de jongeren zelf?"
De Hartstichting: "Hoe bereiken we zo veel mogelijk mensen die aan de ramadan meedoen, met informatie over wat de ramadan te maken heeft met hartgezondheid en hart- en vaatziekten?"
Carlton Oasis Hotel:"Hoe zorgen we ervoor dat we de juiste doelgroep bereiken om de Desert Inn Pub niet alleen ‘the most playful bar in town’ te maken, maar ook de best bezochte?"

Wat is de Praktijkhavo?
De Praktijkhavo biedt praktijkgerichte ervaringen aan leerlingen. Door samen te werken met externe opdrachtgevers, zowel binnen als buiten de school, krijgen leerlingen de kans om real-life opdrachten uit te voeren. Dit betekent dat ze niet alleen hun theoretische kennis in de praktijk brengen, maar ook waardevolle vaardigheden ontwikkelen die essentieel zijn voor hun toekomstige carrière en studie op hbo-niveau.
Leerlingen in het vierde leerjaar van de havo werken aan echte problemen en casussen die door bedrijven worden aangeleverd. Gedurende acht weken bedenken ze in groepen innovatieve oplossingen, waarbij ze advies kunnen inwinnen bij zowel interne als externe experts. Hun inspanningen culmineren in een presentatie van hun bevindingen en oplossingen aan het bedrijf, waarbij ze eventuele vragen beantwoorden.

Wilco van der Maas, directeur van basisschool De Piramide over de opdracht: “Het is een waardevolle aanvulling gebleken op het PR-beleid van onze school. De leerlingen van De Ring presenteerden verrassende waardevolle oplossingen, die we zeker gaan gebruiken”.


In eerdere periodes hebben leerlingen gewerkt aan opdrachten voor onder andere het ziekenhuis, de brandweer en JOZ. De Ring van Putten is de eerste school op het eiland Voorne-Putten die het vak Praktijkhavo aanbiedt in 4 havo voor alle leerlingen. Vanaf volgend schooljaar wordt dit vak bovendien als extra keuzevak aangeboden in 5 havo.

Groot Nissewaard, 2 juli 2024

Een artikel uit de nieuwsbrief van het Streekarchief