Excursie kerstmarkt Düsseldorf: Aufgeschoben ist nicht aufgehoben!

Het stond al langer in de planning, maar nu is het er toch echt van gekomen: Het bezoek aan de kerstmarkt van Düsseldorf. Donderdag, 21 december, was het voor de deelnemende leerlingen uit 3 havo en 3 vwo al vroeg opstaan geblazen. De drie touringcars vertrokken pünktlich om 8:00 uur ’s ochtends naar Düsseldorf. Voor velen is Duitsland toch wel hét land van de kerstmarkten, of op z’n Duits: Das Land der Weihnachtsmärkte.

En hoewel er in vrijwel iedere Duitse stad eentje te vinden is, heeft Düsseldorf, naast Nürnberg, toch wel de bekendste kerstmarkt.  

Zoals te verwachten valt van de vakgroep Duits, was alles tot in de puntjes gründlich geregeld: Een strak, doch realistisch tijdschema, een goed voorbereide speurtocht met leuke opdrachten en een professioneel team van begeleiders. Mee op reis gingen uiteraard de gehele vakgroep, bestaande uit mevrouw Makay, mevrouw Noordergraaf, mevrouw Miog en de heer Van Dommelen, als ook de heer Huijgen (LO) en mevrouw Cestrone (BI). En een zekere Pia, maar daarover later meer….  

Klokslag 12:00 uur bereikten de drie bussen met vrolijke kerstmarktgangers de Landeshauptstadt Düsseldorf. Hoewel het bij aankomst regende, hadden we er allemaal reuze zin in! Immers, slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding 😉  

De leerlingen gingen vervolgens in groepjes van drie/vier op ontdekkingstocht door de Altstadt. Al snel waren de eerste, typisch Duitse kerstmarktkraampjes te zien. In de nabijheid van de beroemde, chique Königsallee, lieftallig “Kö” genoemd, was er zelfs een heuse ijsbaan, waar je de (gehuurde) ijzers kon onderbinden. Op de Kö zelf is het – zoals altijd – een komen en gaan van Rolls-Royce’s, Lamborghini’s en andere speeltjes van de “rich and famous”. Voor sommige leerlingen dé gelegenheid om de Insta-accounts op te pimpen met selfies. Anderen vroegen zich af of ze wel de juiste kleding droegen om in de rij voor Gucci, Tiffany of LV te gaan staan 😉

De meer nuchtere leerlingen (ja, die waren er ook) gingen liever op zoek naar Lebkuchen, typisch Duitse kerstornamenten of andere cadeautjes voor het thuisfront.  

Rond een uur of twee (we hadden nog vier uurtjes te gaan) maakte “onze vriendin” Pia haar opwachting. Niet alleen werd het erg donker in de stad, maar er stak ook een forse wind op. Windvlagen tot boven de 100 kilometer per uur maakten van Düsseldorf een soort “Noordzeestrand bij herfst”. Gecombineerd met de al aanwezige regen, maakte Pia een abrupt einde aan de kerstidylle. Op last van de Stadt Düsseldorf werd de Weihnachtsmarkt meteen gesloten. Rondvliegende kerstmannen en dito bomen vormden een te groot gevaar voor de bezoekers. Gelukkig zijn er dan nog de vele winkelpassages en warenhuizen, waar je veilig bent voor deze nietsontziende Pia.  

Om 18:00 uur waren gelukkig alle leerlingen met begeleiding veilig bij de bussen aangekomen. De rit terug naar Spijkenisse werd gekenmerkt door heftige regen, onweer, hagel en nog meer ongein wat van bovenaf op ons neerstortte. Alsof het nog niet erg genoeg was, schampte een omvallende boom op de snelweg één van de touringcars. Gelukkig bleef de schade beperkt en kon de buschauffeur de reis voortzetten. Maar de schrik zat er wel in.  

Tegen 21:00 uur bereikten we veilig en wel Spijkenisse. Ondanks alle beproevingen, konden de leerlingen toch terugkijken op een geslaagd bezoek aan de Düsseldorfer Weihnachtsmarkt.  En de volgende keer laten we Pia toch maar thuis (Sorry, Spijkenisse!).