Debuut nieuwe debatteam

Wel de complimenten, maar geen zeges bij het debuut van het debatteam van De Ring! Met de gezichten op ‘spannend’ en met vraagtekens in de ogen –‘Wat staat ons vandaag allemaal te wachten en hoe zal het gaan?’- vertrok ons spiksplinternieuwe debatteam op vrijdag 22 maart jl. naar de Erasmusuniversiteit om in het kader van de Wereldwaterdagen deel te nemen aan het Rotterdams Jongerendebat over water en klimaat. Een eerste optreden in wedstrijdverband …

En dat is best spannend. In de eerste ronde tegen een meer ervaren team van het Laurenscollege kreeg het team als tip van de jury om beter en meer te ‘weerleggen’. Kortom, kop eraf en de overwinning naar de opponenten. Wel met de complimenten, dat wel.  

In ronde 2 wachtte het ‘Erasmiaans’, met een jarenlange debattraditie een geduchte tegenstander. De stelling: De verkoop van verpakt (drink)water moet geheel verboden worden. Volgens de jury een ‘gelijk opgaand debat, waarbij beide teams min of meer vanuit dezelfde invalshoek hun argumenten aanvoerden’. Maar omdat de tegenstanders net wat meer argumenten gaven, ging ook dit debat naar de tegenpartij.
Ook het derde debat van de middag tegen het Emmaus College ging helaas verloren. De jury bleek van mening dat ons team de stelling beter had moeten weerleggen. Jammer, maar helaas. Het debatteam van De Ring bleek een snelle leerling; maar je alle regels eigen maken, alle tips, trucs  en aanwijzingen ter harte nemen, dat bleek -nog- een brug te ver.
In concreto: oefenen, oefenen en nog eens oefenen … Op 12 april staat de tweede debatwedstrijd op het programma in Leiden bij het Stedelijk Gymnasium.

Rob Snijder, docent Nederlands