WON-manifestatie

Maandag 12 juni hebben een aantal leerlingen van onze school meegedaan aan de regiomanifestatie van WON in het gebouw van de sociale faculteit van de RU Leiden. WON staat voor wetenschap oriëntatie Nederland en is een onderwijsprogramma dat wetenschapsvorming bij jongeren in het voortgezet onderwijs stimuleert. Dit onderwijsconcept wordt ontwikkeld en uitgevoerd binnen een landelijk netwerk van zo’n 50 vwo-scholen. Een van deze scholen is De Ring van Putten. WON-scholen willen hun leerlingen goed voorbereiden op een wetenschappelijke vervolgopleiding. Nieuwsgierigheid en verWONdering staan daarbij centraal. Doel is dat leerlingen een voorsprong hebben op het moment dat zij naar de universiteit gaan.

In de groep brugklas presenteerden twee leerlingen van de Media & Design-groep hun project drijfhuizen. Uitgangspunt was de wereldwijde klimaatverandering die ertoe leidt dat Nederland op een gegeven moment door een stijgende zeespiegel voor een groot gedeelte onder water komt te staan. De leerlingen hadden om de bevolking dan toch te kunnen huisvesten een concept van drijfhuizen ontwikkeld. In een goede presentatie – afgelopen week hadden ze dat kunnen oefenen bij een bijeenkomst met de ouders – presenteerden zij hun ideeën en gaf ze goede antwoorden op de kritische vragen van leeftijdsgenoten in de zaal. Leerlingen van andere scholen presenteerden ook hun onderzoeken. Voorbeelden van onderzoeksvragen die aan de orde kwamen:  is het vele gebruik van de tram door leerlingen in Den Haag cultureel bepaald en hoe kunnen we de Zevenhuizerplas meer geschikt maken als zwemwater.

In de groep leerlingen 4 vwo verdedigden onze leerlingen de stelling dat de vrouwenemancipatie nog zeker niet was afgerond.

Al met al een inspirerende dag die ingeleid werd door wetenschapsjournaliste Anna Gimbrere die de leerlingen verraste met een aantal experimenten: valt een met pindakaas besmeerde boterham als je die van een tafel veegt op de besmeerde kant of juist op de andere kant en wat gebeurt er met je als je helium toevoegt aan Seven-Up: ga je hoger praten, harder boeren of gebeurt er niets. De dag werd afgesloten met een workshop over presenteren.

Hans Timmermans