Verslag uitwisseling Zweden

 

Na een heerlijke voorjaarsvakantie was het dan eindelijk zover. Op dinsdag 6 maart vertrokken wij richting Zweden.

In november hebben wij een groep leerlingen vanuit Zweden bij ons in Nederland gehad. Zij nemen gezamenlijk met 15 van onze leerlingen deel aan het uitwisselingsproject voor de tweede klas met als thema Fairtrade. Nu een aantal maanden later was het onze beurt om op reis te gaan.

Na een paar tranen en veel liefde van alle ouders vertrokken wij in de ochtend richting Schiphol. Ruim op tijd kwamen wij aan, waardoor we voldoende tijd over hadden voor een lunch en het tax free shoppen. Precies om half 4 vertrok onze vlucht en na een klein uurtje waren we alweer met beide benen op de grond aangekomen in Kopenhagen. Er kwam ook een groep van 15 Duitse leerlingen richting Zweden. Eenmaal compleet, vertrokken wij met zijn allen richting Lund. Hier werden wij hartelijk ontvangen door alle ouders die samen met hun zoon of dochter op het centraal station klaar stonden.

Woensdagochtend was een dag vol activiteiten op school. Kennismaking (onze leerlingen kenden de Duitse leerlingen bijvoorbeeld nog niet), kleine opdrachten over Fairtrade, etc. De dag werd afgesloten met een stadsrally middenin de sneeuwbuien.

Donderdag werd er een bezoek gebracht aan een openluchtmuseum. Het had vanaf woensdag lekker door gesneeuwd, dus natuurlijk kon een sneeuwballengevecht niet uit blijven. Dat was het moment, dat wij als docenten toch maar even aan de kant moesten. Het museum was een groot terrein met allerlei verschillende huisjes. Hierin werd uitleg gegeven over hoe de mensen vroeger leefden, welke kleding zij droegen, hoe men omging met lage temperaturen, maar ook welke werktuigen men vroeger had om bepaalde dingen te maken.

Zowel de vrijdag als de maandag stonden in het teken van projectwerk. De leerlingen hebben in groepjes een reclamefilmpje gemaakt, waarin zij het thema Fairtrade moesten verwerken en ook een stukje milieubewustzijn naar voren konden laten komen.

Tijdens het weekend verbleven de leerlingen in hun gastgezin. Hier werden erg leuke activiteiten ondernomen, van lasergamen tot filmavonden. Niemand hoefde zich te vervelen.

Om de week uiteindelijk sfeervol af te sluiten werd er maandag een afscheidsfeest georganiseerd. Iedereen bracht eten en drinken mee en er werd gezorgd voor gezellige muziek. Het eerste uur ging het er nog rustig aan toe, maar hoe later op de avond hoe meer voetjes er van de vloer gingen. Een erg geslaagde avond.

Na een drukke maar vooral erg leuke week kwam er op dinsdag een einde aan het project. Na een lange dag kwamen wij ’s avonds moe maar voldaan weer aan op school. Wij hebben genoten, maar waren maar wat blij om weer thuis in ons eigen bedje te liggen.

Meneer Meertens & mevrouw van der Hoek