Verslag uitwisseling Hürth 2 tto

De uitwisseling met Hürth is inmiddels traditie. Leerlingen uit Duitsland komen onze kant op en wij bezoeken hen daar. Ook dit jaar ging tto 2 naar het rustige plaatsje Hürth nabij Keulen, om in gastgezinnen twee nachten te verblijven en een programma in het Engels te volgen. Gedurende de reis viel mij op wat voor geweldige leerlingen wij hebben: vriendelijk en behulpzaam. Ikzelf geef geen les aan die klas en dat vond ik nogal spannend hoe dat zou aflopen. In Hürth werden wij door onze collega’s en de leerlingen goed ontvangen. Na een kennismaking met het schoolgebouw deden wij in de bowlinghal aan teambuilding. Daarna gingen onze leerlingen naar hun gastgezinnen, wat velen uitdagend vonden. Hoe zou dat gaan in een vreemde omgeving? Zou ik met de mensen kunnen praten? Het Duitse eten?

Wij waren blij om enkel tevreden gezichten te zien. Sanne de Wolf en ik werden door onze Duitse collega’s naar een goed restaurant meegenomen. De volgende dag zochten wij de hoogte op: wij beklommen de oude Dom in Keulen en genoten van het mooie uitzicht over de stad. De stad zelf heeft veel schade in de 2e wereldoorlog ondervonden. Van de oude stad is nauwelijks iets meer over. De leerlingen mochten op eigen houtje onder begeleiding van hun Duitse partners de stad verkennen. Daarna konden leerlingen kiezen uit het chocolade- of sportmuseum. Terwijl de jongens het dak van het sportmuseum opzochten om daar te voetballen, gingen de meeste meisjes hun eigen chocoladereep maken. De tijd ging erg snel en na twee dagen vertrokken wij weer.

Het was een reis zonder problemen. Fijn om te horen dat leerlingen de meerwaarde van dit project inzien: kennismaken met een andere omgeving. De reacties waren positief. Wij kijken er naar uit om volgend jaar weer als begeleiders mee te gaan.

(De heer Erik Mozsa, docent Duits)