Verslag uitwisseling China

Ron Bosman, eind oktober afgezwaaid als rector, schreef onderstaand verslag.

Op 29 oktober vertrokken 14 leerlingen van vwo en havo met hun drie begeleiders naar China. Zij verbleven in Huai An, een stad op een uur of zes rijden van Shanghai. Huai An is voor Chinese begrippen geen grote stad, maar met zijn meer dan 5.300.000 inwoners zou het de vergelijking met de miljoenensteden van Europa goed aankunnen.
We hebben afgelopen voorjaar verteld over het bezoek van de Chinese leerlingen aan De Ring van Putten. Iedere leerling was gekoppeld aan een leerling van onze school, en logeerde bij die leerling thuis. Nu waren onze eigen leerlingen aan de beurt om in China een vergelijkbaar avontuur te ondergaan. En een avontuur, dat is het geworden. Chinees eten voorgezet krijgen, vertroeteld worden in een Chinees gezin, slapen op een bed dat echt anders is dan je gewend bent, overladen worden met cadeaus en attenties, met “je Chinees” uitstapjes maken in de omgeving, – dat is toch een echt avontuur.
De school ontving ons ook deze keer grandioos. We bezochten lessen, leerden Chinese karakters te tekenen, deden aan Kungfu, deden actief mee aan de dagelijkse gymlessen (die voor alle 2.500 leerlingen tegelijk worden gehouden), en bezochten onder meer Nanjing en Shanghai. En bij wijze van afscheid trakteerde de school ons op een jaloersmakende Farewell Party.

De banden tussen de twee scholen zijn verder aangehaald, en binnenkort starten we de derde uitwisseling. Opnieuw krijgen vijftien leerlingen van De Ring van Putten de kans een ervaring op te doen die zij hun leven niet meer zullen vergeten! Ik heb nu twee uitwisselingen van nabij mogen meemaken, en kan alleen maar zeggen: krijg je als leerling de kans aan deze bijzondere uitwisseling mee te doen, grijp die dan. Vraag het maar aan de leerlingen die vorig jaar en dit jaar meegingen, zij zullen allemaal bevestigen dat het geweldig was!

(Ron Bosman)