Verslag Praagreis

Op zaterdag 8 okt. vertrokken we met 44 leerlingen richting Praag. Door heel de bus zaten de leerlingen gewapend met een dekentje en een kussen om te kunnen slapen. Maar het is zo gezellig met elkaar, dus slapen schiet er al snel bij in.

Na een probleemloze rit was het tijd voor een ontbijt en een bezoek aan Karlovy Vary, een stadje dat bekend staat om zijn geneeskrachtige bronnen. Vervolgens kwam het spannendste deel van de reis; de kamerindeling. Uiteindelijk kwamen de leerlingen zelf tot een oplossing waar iedereen zich in kon vinden. Om 16.30 uur was het tijd om Praag te gaan verkennen. Na een kort metroritje waren we in de binnenstad waar we zo’n 2 uur hebben rondgelopen voordat we gingen dineren in een statig hotel. Na het eten de kamers in om de gemiste slaapuurtjes van de busreis in de halen.

Op maandag hebben we eerst een bezoek gebracht aan de Praagse Burcht. Daarna daalden we af naar de binnenstad waar de leerlingen 4 uur de tijd kregen om door een puzzeltocht langs alle bezienswaardigheden van Praag te gaan. Ook is er natuurlijk even tijd geweest en gemaakt om te shoppen. Het zonnetje scheen en dan is Praag op zijn mooist met al zijn gevels en torentjes. ’s Avonds zijn we gaan bowlen  en voor de beste bowlers stond na afloop in het hotel taart klaar.

De volgende dag was het grijs en grauw en vooral koud. Voor deze dag stond een rondleiding in de Skodafabrieken op het programma om vervolgens door te rijden naar Terezin, een doorvoerkamp in WO II. De verhalen over de gevangenen die in natte kleren midden in de winter buiten moesten staan, maakte het door de kou voelbaar. ’s Avonds hebben we ons warm kunnen dansen tijdens het volksdansen. Aan het begin van de avond keken de leerlingen giechelend naar het optreden, maar aan het einde stond letterlijk iedereen op de dansvloer.

Op woensdag stond een bezoek aan een kasteel in Karlsteyn op het programma. Hier werden we meegenomen door een gids. Het was een hele klim naar het kasteel, maar bovenaan keken we uit op  de heuvels waar de bomen in een fraaie herfstpracht stonden te pronken. Hierna zijn wij terug gegaan naar Praag en zijn wij op de fiets gestapt. Door de prachtige parken van Praag en langs de rivier fietsten wij naar Chvatěruby. Hier stond de welverdiende barbecue klaar. Eenmaal bijgekomen van een wilde fietstocht en met de buikjes vol, hebben wij ons gewaagd aan een karaoke avond.

De volgende dag was het alweer tijd om alles weer in de koffer te krijgen. Voor sommigen was dit geen probleem, maar anderen hadden de grootste moeite. Op tijd vertrokken we naar de Praagse Zoo. Na de lunch stapten we op de bus en in de metro om nog een keer Praag onveilig te maken. Eerst een bezoek aan het communistisch museum, daarna nog even tijd om souvenirs te kopen. We sloten af op de boot met een ‘varend’ buffet op de Moldau, de rivier die dwars door Praag stroomt.

Vanaf de boot liepen we direct naar de bus die ons door de nacht naar Spijkenisse reed. Nu sliep iedereen in de bus en dat was heel verklaarbaar. Het was een heerlijke week met zo’n enthousiaste groep.

(Lobke Rieborn)

Filmpje van de Praagreis