Verslag debatwedstrijd ‘Op weg naar het Lagerhuis’

Afgelopen vrijdag, 8 maart, heeft De Ring van Putten deelgenomen aan de grootste debatcompetitie van Nederland: Op weg naar het Lagerhuis. Deze vond plaats in het provinciehuis in Den Haag. De dag werd o.a. geopend met een toespraak van de commissaris van de koning, Jaap Smit. Hierna mochten alle teamcaptains naar voren komen om de loting van de poulefase te doen. De Ring van Putten werd geloot in Poule B met het Zandvliet College, het Lyceum Ypenburg en het Gymnasium Novum.

In de eerste wedstrijd speelden we tegen het Zandvliet College en wonnen we 4-3 met o.a. punten voor de meeste invalshoeken en de beste humor. We kregen de opmerking dat het team beter moest samenwerken. Onze teamcaptain bracht iedereen bij elkaar en nam de kritiek van de jury door voor de volgende wedstrijd.

Ondanks een succesvolle adaptatie verloren we de tweede wedstrijd 3-4, na een fel 1 op 1 debat tussen de teamcaptains van De Ring en het Ypenburg Lyceum. Door dit verlies werd het extra spannend: de volgende wedstrijd moest gewonnen worden.

In de laatste wedstrijd uit de poulefase speelden we tegen het Gymnasium Novum. Een overduidelijke winst in het 1 op 1 debat van Kim Zwaaneveldt en een perfect getimede grap van Joshua Murray “Ik zie er niet uit, maar dat boeit mij niks”, droegen bij aan een 5-2 winst in de laatste wedstrijd!

Eenmaal bij de bekendmaking van de uitslag van de poulefase was de spanning om te snijden. De Ring van Putten trok aan het langste eind en ging door naar de halve finale met een verschil van 1 punt! In de halve finale namen we het op tegen het Lyceum Oudehoven uit Gorinchem.

In de halve finale werd één debat van 10 minuten gespeeld wat het zeker niet makkelijk maakte. De jury vond het een moeilijke keus maar besloot uiteindelijk om het Lyceum Oudehoven door te laten gaan naar de finale.

Het team van De Ring kijkt terug op een geslaagde dag waarin een fantastische prestatie is geleverd. Het leerproces hiernaartoe, onder leiding van meneer Snijder, was enorm waardevol voor ons allemaal. Tevens mag meneer Snijder, die erg trots was op het team, extra bedankt worden voor zijn inzet voor het coachen van het team. Zonder hem was deze prestatie nooit tot stand gekomen!

De Ring van Putten kijkt vooruit op een jaar waarin zij de naam “top 4 van Zuid-Holland” mag dragen. Het team is zeker nog niet klaar en keert volgend jaar gewoon terug om de beker mee te nemen!

Vincent Korbee (namens de leerlingen)

Van rechts naar links: Alex van Alphen, Kim Zwaaneveldt, Guido Faber, Lahin Spindari, Niek Kooren, Vijay Nanhoe, Joshua Murray, Dex Groeneweg, Wahaj Ghani, Yusuf Keskin, Indra van Meggelen, Vincent Korbee en Rick van Noort.