Verslag Berlijnreis vierde klas

Zondag, 6 november 2022
Een historische dag! Lange tijd was het door de corona-pandemie niet mogelijk, maar nu vertrekt er vanaf De Ring van Putten eindelijk weer een bus vol enthousiaste leerlingen en docenten richting… Berlijn!

De koffers (soms van het formaat “ik-ga-op-wereldreis”) worden ingeladen, de leerlingen en docenten stappen in en om klokslag half acht is het dan zover. Onder luid applaus en met veel gezwaai van ouders/verzorgers geeft buschauffeur Arie een dot gas en zet de touringcar zich in beweging. Nächste Bestimmung: Berlijn!

Tegen 18:00 uur arriveerde de bus bij het A&O-Hostel Berlin Mitte in de Köpenicker Straβe. Aangezien Berlijn – net als New York – een “city-that-never-sleeps” is, stond er diezelfde avond al een bezoek aan één van de bekendste bezienswaardigheden op het programma: de Berliner Fernsehturm aan de Alexanderplatz. Dit indrukwekkende bouwwerk van maar liefst 365 meter hoog stond tot 1990 in de toenmalige Deutsche Demokratische Republik. Vanuit de iconische bol heb je een fantastisch uitzicht over Berlin bei Nacht. Met een snelheid van 6 meter per seconde brengt een lift de leerlingen naar de gigantische bol, waarin onder andere een restaurant en bar zijn gevestigd.

Na deze lange dag zijn de meeste leerlingen wel aan slaap toe. Ze zijn dan ook best blij wanneer we weer tegen 23:00 uur bij het hostel zijn.

Maandag, 7 november 2022
Voor de één was het een korte nacht, voor de ander… een nog kortere nacht. Het fijne van Duitsland is echter: het altijd weer uitgebreide Frühstücksbuffet! Verse broodjes en brood in alle soorten en maten, broodbeleg, links- en rechtsom gedraaide yoghurt, sapjes, theetjes en uiteraard koffie: zelfs voor de meest onuitgeslapen leerling is er wel iets bij om de batterijen weer op te laden.

Dat is ook wel nodig, want op deze eerste dag van de week staat er veel op het programma.

Om half negen vertrekt de bus naar de Berliner Dom. Vanaf dit imposante bouwwerk starten we met een speurtocht door (Oost-)Berlijn. Gebouwen zoals de Neue Wache, de Deutsche und Französische Dom, de Humboldt Universität en het beroemde hotel Adlon zijn stille getuigen van de bewogen geschiedenis van Berlijn. Onze speurtocht eindigt bij de iconische Brandenburger Tor: Het symbool van zowel het gedeelde, als ook het herenigde Duitsland. Het weer is deze dag – net als de rest van de week – fantastisch!

Tegen het middaguur reizen we met de bus naar Mount Mitte. Wat klinkt als een Amerikaans nationaal park, is in werkelijkheid een paradijs voor klimmers en klauteraars. Gelegen vlakbij de historisch belangrijke Bernauer Straβe, biedt deze indrukwekkende outdoorinstallatie de ultieme klimervaring! Ook nu zijn we blij dat het weer zo goed meewerkt! Klimmen in de regen is toch een stuk minder.

Uiteraard brengen we daarna een bezoek aan de Bernauer Straβe. Hier zijn nog grote stukken van de Berlijnse Muur te zien, die van 1961 tot 1989 de stad in tweeën deelde.

’s Avonds is er gelegenheid om één van de vele restaurantjes en andere eetgelegenheden te ontdekken.

Dinsdag, 8 november 2022
Ook de dinsdag staat in het teken van geschiedenis. Met de bus gaat het weer naar het centrum. Vlak naast de Amerikaanse ambassade (bij de Brandenburger Tor) bevindt zich het indrukwekkende Holocaust Denkmal, ontworpen door de Amerikaanse architect Peter Eisenman. Hier krijgen we een rondleiding met uitleg. Het monument bestaat uit maar liefst 2710 betonblokken, variërend in hoogte van 20 cm tot 4,70 meter. Het laat de enorme omvang zien van het onbeschrijflijke leed dat de Joodse bevolking is aangedaan tijdens het nazibewind.

In de namiddag wordt een bezoek gebracht aan het beroemde US-Army Checkpoint Charlie. Vlakbij is het zogenaamde “Panorama Asisi”. In deze installatie kun je ervaren, hoe het was in het verdeelde Berlijn te wonen. De kunstenaar Asisi heeft op schaal 1:1 een 360-graden panorama geschilderd met het perspectief vanuit West-Berlijn.

Na al deze (beladen) geschiedenis was het ’s avonds tijd voor een beetje “ontspanning”: Een heuse Berlijnse disco. De clubscene is wereldwijd beroemd, dus je kunt daar niet omheen. En na al het muzikale “geweld” slapen de meeste leerlingen ook een stuk rustiger. 😉

Woensdag, 9 november 2022
9 november 1989: Val van de Berlijnse Muur. Om op deze bijzondere dag in Berlijn te kunnen zijn, maakt deze reis nog specialer.

De leerlingen moeten vroeg uit de veren, want het volgende programmapunt ligt buiten Berlijn: Het voormalige concentratiekamp Sachsenhausen, gelegen in Oranienburg. Door middel van een audiotour ervaren de leerlingen wat zich hier achter het prikkeldraad heeft afgespeeld. In dit kamp kwamen naar schatting 50.000 gevangenen om het leven. Een aantal barakken is nog te bezoeken. Ook is er een permanente tentoonstelling ingericht over het speciale kamp voor Sovjet krijgsgevangenen, die in Sachsenhausen onder erbarmelijke omstandigheden te werk werden gesteld.

Sachsenhausen werd in het jaar 1936 als concentratiekamp ingericht. Hetzelfde jaar waarin de Olympische Spelen in Berlijn plaatsvonden. Het Olympisch Stadion stond ’s middags op het programma. Naast de (beladen) historische betekenis van het stadion, is het ook de thuishaven van voetbalclub Hertha BSC. Onder de leerlingen bevonden zich ook veel voetballiefhebbers. Zij konden hun hart ophalen tijdens een rondleiding, die onder meer door de catacomben van het stadion voerde.

In de namiddag en avond kon de Alexanderplatz ontdekt worden: Shoppen, lekker eten en nog veel meer.

De dag werd in het hostel afgesloten met een gezellige en leerzame pubquiz, met onder andere vragen over Berlijn en Duitsland.

Donderdag, 10 november 2022
Alweer de laatste dag in Berlijn: Die Zeit vergeht wie im Flug.

Het uitchecken uit het hostel staat al om 08:00 uur gepland. De kamers worden gecontroleerd en over het algemeen ging het best vlot. 😉

In de ochtend staat de Berliner Zoo op het programma. Uiteraard worden ook de beroemdste bewoners van de dierentuin van alle kanten gefotografeerd: de pandaberen!

’s Middags is er tijd om te winkelen: Het KaDeWe (Kaufhaus des Westens) en andere fraaie winkels aan de Kurfürstendamm (of: Ku-Damm) nodigen uit om het laatste reisgeld uit te geven.

Het avondprogramma vindt plaats in The American Bowl: een bowlingparadijs even buiten de stad. Hier wacht ook een uitgebreid avondbuffet op ons. En buschauffeur Arie, die ons tegen 22:30 uur weer terugbrengt naar Spijkenisse.

Vrijdag, 11 november 2022
Klokslag 00:00 uur: Mr. Berlijn – docent Rob Snijder – is jarig! En dat wordt uiteraard in de bus gevierd!

Daarna vallen de meeste leerlingen weer in een min of meer diepe slaap. Om vervolgens tegen 07:30 weer wakker te worden: We zijn weer terug in Spijkenisse! Hier worden we opgewacht en verwelkomd door ouders/verzorgers en conrector Meral Dedeci. We kijken allemaal terug op een super geslaagde reis!

Namens de reisleiding,

Henk-Jan van Dommelen, docent Duits