Verslag Berlijnreis

Was für eine Reise…

B Berliner bollen in overvloed tijdens onze eerste stop zondagochtend. De leerlingen hebben de busreis besteed aan snoepen, drinken, muziek luisteren, spelletjes spelen, kletsen, hard zingen tijdens de karaoke (“Liever te dik…”), een dutje doen en nog eens snoepen.

E Eten, eten, eten. Van pizza tot spaghetti bolognese bij de American Bowling, van Mac Donalds op de Hackescher Markt tot een schnitzel in de Biergarten. Met een grote pul cola erbij en een polonaise was het diner in het Duitse restaurant zeer geslaagd.

R Regenachtig en koud was het op het moment dat we een bezoek brachten aan de Berlijnse Muur. De leerlingen trotseerden de regen om foto’s te maken van de indrukwekkende muurschilderingen.

L Lachen, dansen, sjansen en genieten… D’Light Disco was waanzinnig! Een discotheek vol met (op reis zijnde) jongeren, verschillende zalen en dj’s, allemaal nieuwe ervaringen!

I Indrukwekkend was het bezoek aan het documentatiecentrum van Holocaust Mahnmal.Het monument gedenkt de Jodenvervolging
en bestaat uit betonblokken variërend van 20 cm. tot 4,5 meter. Het veld met de golvende betonblokken roept een gevoel van
desoriëntatie en isolement op en is symbolisch voor de ervaringen van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

J Jaren geleden? Vele jaren geleden is het Olympia Stadion geopend. De Olympische Spelen van 1936 zijn hier gehouden. Hertha BSC speelt in dit stadion zijn wedstrijden en ook tijdens het WK van 2006 zijn hier wedstrijden gespeeld. Het is niet alleen een voetbalstadion, maar o.a. ook een atletiekbaan. Onder leiding van een gids hebben we zelfs de kleedkamers (en de jacuzzi’s ) mogen bewonderen.

N Na een bezoek aan De Dom maakten we kennis met de stadsgidsen. Zij vertelden de meest bijzondere informatie over Berlijn en namen ons mee naar bezienswaardigheden die uniek zijn voor Berlijn, zoals Unter den Linden en de Brandenburger Tor.

R Raar is het al om in een ander bed te slapen, maar overnachten in een hostel is een heel ander verhaal. Gezellige kamergenoten, schone doucheruimtes en iedere ochtend een smakelijk onbijtbuffet maakten de reis nog een specialer.

E Eerlijk is eerlijk, zondagavond zorgde de hoogte van de Fernsehturm bij veel leerlingen voor bibberbenen. Het uitzicht was het waard!

I In Zoologischer Garten, de dierentuin in Berlijn, hebben de leerlingen hun laatste ochtend doorgebracht. Sommige leerlingen hebben geen dieren gezien, omdat zij nog moesten ontbijten. Dat krijg je ervan als je je verslaapt op de dag dat je moet uitchecken…

S Stasigevangenis Hohenschönhausen gaf een duidelijk beeld van de geschiedenis die nog zich nog niet zo lang geleden heeft afgespeeld. Eén voordeel: Wij waren na een uurtje weer op vrije voeten!

Voor meer foto’s en dagverslagen van de Berlijnreis kijkt u op de Facebookpagina.

Auf Wiedersehen,
De reisleiders Mark Bubberman, Tom Dinjens, Annemieke Goelema, Kimberley Knöps en Yvonne Rigter

Filmpje