Uitwisselingsproject Porto

Na de voorlichtingsavond op dinsdag 21 februari was het zondag 12 maart dan écht zover. Vijf leerlingen, een groepje ouders en twee docenten verzamelden zich op Schiphol om naar Porto te vliegen. Ondanks dat iedereen het best een beetje spannend vond, hadden we er alle zeven onwijs veel zin in. Het rondlopen op een school die heel anders is, het verblijven bij een gastgezin en hopen dat het ook een beetje klikt met de familie daar en natuurlijk het leren kennen van de stad Porto. Vol verwachting vlogen we richting Portugal.

Dag 1: maandag  13 maart 2023
9 uur moesten we op school zijn. We kregen een muzikale act, het was heel leuk.
Dat duurde 20 minuten, toen kregen we een welkomstevent dat was om 9.20-10.00 uur.
En toen kregen we een woordje van de directeur, moesten we onze presentatie laten zien en moesten we onszelf voorstellen. Dat duurde in totaal van 10.15-11.40 uur. Toen hadden we een koffiepauze, we gingen naar de bieb om daar een paar gebakjes en fruit op te eten. Toen kregen wij een rondleiding door de school,  tot 12.50 uur.
13.00 uur waren we bij de schoolkantine om te lunchen, dat was 1 uur lang.
Om 14.00 uur gingen we naar het stadje Gondomar om een tour te krijgen  en dat was het einde van de eerste dag in Porto.
Jasser Bahnerth 25c

Dag 2: dinsdag 14 maart 2023
We zijn aan het begin van de dag naar school gegaan. Daarna gingen we voor de eerste keer naar Porto en we gingen een spel spelen. We kwamen uit bij ‘Caso do infante’. Het ging over een stukje geschiedenis van Porto en we gingen naar binnen. We hadden daarna vrije tijd. Om 15.00 uur gingen we op een cruise over de rivier. Daarna gingen we naar verschillende plekken in de stad en waren we klaar.
Noa Sterrenburg 1a5

Dag 3: woensdag 15 maart 2023
We moesten om 9.00 uur op school zijn, waar we verzamelden in een lokaal en daar hadden we een workshop over WO ll en over belangrijke mensen in Porto in WO ll. Daarna werden we verdeeld in meerdere groepen. Ik moest met mijn groep een fictief interview met Aristides de Sousa Mendes doen. Toen we klaar waren, hadden we lunch in de kantine, daar eet je in de kantine dus je “krijgt” daar eten wat de mensen in de kantine maken. Na de lunch hadden we wat vrije tijd in de lekkere warme zon. Om 13.30 uur gingen we met de metro, die naast de school lag, naar Porto voor het holocaust museum. Na een tijdje wachten mochten we naar binnen. Onze telefoons en spullen mochten niet mee naar binnen omdat er nog steeds veel mensen zijn die tegen de holocaust zijn. Wanneer we buiten kwamen moesten we meteen naar de academie waar mijn match viool speelt.
Xynthia Feenstra 36a

Dag 4: donderdag 16 maart 2023
Het eerste dat we gingen doen, was met de metro naar Porto van ongeveer 9 tot 10 uur.
Daarna gingen we met een tourbus door Porto rijden, waarmee we allemaal verschillende gebouwen zagen. Iets later stapten we uit en gingen we even naar het strand en gingen we een beetje lopen langs de zee.
Toen het leukste, we hadden even vrije tijd in Porto om te doen wat we wilden, dus ging ik met Eduardo, mijn match, Joao, en een paar anderen door Porto lopen en gingen we naar een restaurant waar we hadden gegeten. Daarna gingen we naar een schepijswinkel lopen en toen gingen we terug waar we moesten ontmoeten en vanaf daar liepen we naar World of Discoveries. Dat ging over wat Portugal allemaal heeft gedaan en ontdekt. Toen gingen we terug naar de trein lopen alleen voor een reden waren we gestopt met lopen naast een ijswinkel, dus had ik nog wat ijs gehaald en daarna gingen we naar de trein en toen naar huis.
Thuis heb ik eigenlijk alleen een beetje gezeten.
Fabio Scandura 1b2

Dag 5: vrijdag 17 maart 2023
We begonnen de dag net zoals elke andere. Rond 08.00 uur opstaan en dan naar de school toe.
De opdracht was deze dag wel een beetje anders. We moesten namelijk eerst tot ongeveer 12.30 uur de podcast editen op de computer. Elke groep had zijn eigen taak, de ene groep moest bijvoorbeeld de intro maken en de andere groep de inleiding. Toen we daarmee klaar waren, werden de deelnemingscertificaten uitgedeeld en daarna waren we klaar. Toen hadden we veel vrije tijd voor de rest van de dag en gingen de meeste jongens met hun match naar het stadion van FC Porto.

Eerst bezochten we het stadion vanaf de onderkant (gewoon bij het veld dus). Daarna zijn we doorgelopen naar de spelersbus van het eerste en het tweede elftal van FC Porto. Toen we daarmee klaar waren zijn we nog naar de kleedkamer geweest van het uitspelende team (we mochten die van FC Porto zelf niet zien). Toen zijn we naar de catacombe gegaan en zijn we via de catacombe naar de spelersstoelen gegaan. Daarna liepen we terug en gingen we naar de zitplekken van de directeur en andere leden van de technische staf van FC Porto. Toen we klaar waren met het bezoeken van het stadion, gingen we naar het clubmuseum, dat echt heel mooi was. We hebben de prijzenkast gezien die echt enorm was. Als laatste kwamen we uit bij de fanshop waar sommige kinderen nog iets kleins hebben gekocht. En als allerlaatste sloten we de dag af met een heel gezellig diner met de hele groep.

Ik heb zelf een leuke, leerzame en gezellige week gehad. Ik heb echt genoten van al het moois wat ik in Portugal heb gezien.
Eduardo Fernandes 1b2

Het mag duidelijk zijn, de gezinnen van de hosts waren heel erg gastvrij en de leerlingen werden daar warm welkom geheten. Ook op school voelden we ons welkom en hebben we kunnen zien hoe de docenten en leerlingen daar op school met elkaar omgaan.

Porto is een prachtige stad, met indrukwekkende bruggen en een mooie rivier die er dwars doorheen stroomt. We hebben in Gondomar vaklui aan het werk gezien, we hebben francesinha geproefd en er zijn vele souvenirs gekocht. Dit na veel nadenken en te bespreken over wat het thuisfront nu écht leuk of mooi zou vinden. Er zijn weloverwogen beslissingen gemaakt in de vele winkeltjes. 😉

Mevrouw Cestrone en mevrouw Odijk willen de leerlingen enorm bedanken voor deze leerzame, gezellige en interessante week. We hebben genoten van de mooie en grappige verhalen en het was geweldig om te zien hoe de leerlingen open stonden voor een andere cultuur.

Obrigado e adeus,
Eduardo, Xynthia, Fabio, Noa, Jasser, mevrouw Cestrone en mevrouw Odijk