Uitwisselingsproject naar Radevormwald (Duitsland)

Op woensdag 2 maart vertrokken wij met onze leerlingen richting Radevormwald. De busreis vloog voorbij en na een korte stop bij Mc Donalds kwamen wij rond half 4 aan in Radevormwald. Er stond een heel ontvangstcomité voor ons klaar van leerlingen, ouders en docenten. Aangezien de schooldag al voorbij was vetrokken de leerlingen meteen richting hun gastgezin.

Donderdagochtend stond er een welkomstceremonie gepland. Hierbij werden alle leerlingen uit zowel Nederland als Zweden welkom geheten door de directeur van de school. Speciaal voor deze gelegenheid was ook de burgemeester van Radevormwald aanwezig. De leerlingen gingen vervolgens aan de slag met het project. De bedoeling was het maken van posters/affiches die later in de week gebruikt gingen worden bij de verkoop van Fairtrade producten in de stad. Daarnaast was er een fotowedstrijd, waarbij leerlingen een foto moesten maken, die het thema “Fairtrade banaan“ het beste weergaf. In de middag werden er lessen bezocht, zodat onze leerlingen eens konden kijken wat de verschillen waren met een Duitse school. Later op de dag was er een stadsrally waarbij de leerlingen vragen moesten beantwoorden in de stad en op die manier Radevormwald een beetje beter leerden kennen.

Nu we toch even terugkomen op het thema Fairtrade kunnen we ingaan op de speciale “Banana Day“ die georganiseerd was. De bedoeling was, het verkopen van Fairtrade bananen binnen de school. De leerlingen liepen rond in echte bananenpakken. Later in de week zouden deze pakken nog een andere functie krijgen…

Vrijdagochtend moest iedereen alweer vroeg op school verschijnen. Vandaag stond een bezoek aan Wuppertal op het programma. We zijn in Wuppertal opgedeeld in twee groepen. Één groep ging naar GEPA, een van de producenten van Fairtrade producten. Hier hebben zij een interactieve presentatie gehad en ook de kans gekregen om nog leuke producten te kopen. De andere groep was in het centrum bezig met het opvrolijken van kledingstukken of het maken van nieuwe voorwerpen. Dit werd gedaan met allerlei tweedehands materiaal. ’s Middags was er nog even tijd om te shoppen en daarna was het weer terug met de bus naar Radevormwald. Dit duurde helaas wat langer dan gepland, want waar het in Wuppertal nog natte sneeuw was, sneeuwde het richting Radevormwald en was alles wit.

Het weekend hebben alle leerlingen bij hun gastgezinnen doorgebracht. De één was in Keulen geweest, anderen hebben lekker gezwommen. Iedereen heeft zich prima vermaakt en de gastgezinnen hebben het allemaal prima verzorgd.

Maandagochtend was iedereen weer vroeg op school. Alle voorbereidingen voor de verkoop van Fairtrade producten moesten afgerond worden. Posters moesten op orde zijn, iedereen moest zijn stand inrichten op de betreffende plekken (verschillende scholen, gemeentehuis, bank) en leerlingen gingen daarna in gemixte groepen aan de slag en probeerde, zoveel mogelijk inwoners bewust te maken van Fairtrade. De docenten deden een rondje door de stad om te zien hoe de verkoop verliep.

Na een geslaagde verkoopochtend gingen de leerlingen naar huis om samen met hun partner het eten voor het afscheidsfeest voor te bereiden. In de avond stond er een heerlijk feestmaal voor ons klaar en werd er gezellige muziek gedraaid. Bananenpakken aan en de polonaise kon beginnen. Voor leerlingen natuurlijk hilarisch om de docenten er zo bij te zien lopen, maar uiteindelijk gingen de voetjes van de vloer en daar ging het ons om… dus missie geslaagd.

Dinsdagochtend was de dag van afscheid nemen. Na een heerlijk Fairtrade ontbijt stond onze bus  klaar om richting Nederland te vertrekken. Na wat tranen, knuffels en lieve cadeautjes van de gastgezinnen was het dan zover. Het einde van een geslaagde week vol plezier en inspirerende momenten. Voor iedereen een week om nooit te vergeten…

(De heer Sven Meertens)