Uitwisseling naar Wenen

Europees uitwisselingsproject met als thema klimaatverandering. 

Hallo, ik ben Rick en zit in 3tto,

Samen met 11 andere derdeklassers van mavo, havo en vwo zijn we begin december naar Wenen geweest voor een Europees uitwisselingsproject, met als thema klimaatverandering. 

We verzamelden ons allemaal ‘s morgens vroeg op Schiphol voor de vlucht naar Wenen. Na aankomst op het vliegveld zijn we met de trein en metro naar de eindbestemming gereisd. Hier maakten we kennis met onze gastgezinnen en de scholieren uit Noorwegen.

Wij verbleven allemaal afzonderlijk bij een leerling van de Oostenrijkse school. 

De hele week hebben wij activiteiten gedaan, die te maken hadden met klimaatverandering. De activiteiten waren heel verschillend, van het maken van een spel tot aan het bezoeken van een bedrijf gespecialiseerd in het recyclen van oude koffiebonen die deze gebruikt voor de groei van paddenstoelen, en die deze paddenstoelen dan weer verkoopt. 

Zelf vond ik het bezoek aan dit bedrijf het meest interessant omdat het een leuke rondleiding was, de oprichters van het bedrijf het erg leuk konden vertellen en er op een goede manier aan recycling werd gedaan.

Ook zijn we op bezoek geweest bij de afdeling milieu van de Verenigde Naties, hier hebben we o.a. een stuk steen van de maan gezien, een rondleiding door het gebouw en natuurlijk het plein met alle vlaggen gezien. Ook hebben we hier gesproken over “sustainable development goals” wat zoveel inhoud als doelen stellen om onze wereld duurzaam te veranderen.

Jammer genoeg ging het pas op de laatste dag flink sneeuwen om er plezier van te hebben.

Het was een erg leuke, leerzame, interessante uitwisselingsweek. In april komen 6 Oostenrijkers en 6 Noren naar Spijkenisse, hopelijk wordt dat net zo leuk.