Uitwisseling bovenbouw Hürth

Naar aanleiding van het bezoek van onze Duitse partnerschool uit Hürth in november, vertrokken op 9 maart 11 leerlingen uit de bovenbouw voor het tegenbezoek in Hürth.  Erg vroeg in de ochtend verzamelde de groep zich bij de metro. Nog half slapend begon de groep aan de reis naar Rotterdam en via Rotterdam en Utrecht met de trein naar Keulen. De sfeer, ondanks het slaperige, was direct goed. Na een voorspoedige reis, met zelfs voor sommigen een nodige cafeïnestop bij Starbucks, arriveerden we in Keulen.  Op school in Hürth werden de leerlingen weer enthousiast ontvangen door hun Duitse partners. Na een goede lunch werd de opdracht duidelijk gemaakt en zijn de leerlingen aan het werk gegaan met het thema “Evolutie van de mens”.

In de avond werden we getrakteerd op een etentje in een typisch Duits restaurant, waar dan ook de traditionele Schnitzel en curryworst genuttigd werden. De rest van de avond werd door de leerlingen zelf georganiseerd.

Donderdag stond een bezoek en een workshop gepland in het Neanderthal museum in Mettmann. Na een reis door de evolutie van de mens gingen de leerlingen in groepen aan de slag met menselijke schedels. Er moest een indeling in tijd gemaakt worden en de leerlingen moesten uit kunnen leggen waarom ze voor die indeling kozen. Een goede manier om flink wat Engels te oefenen.

De avond was ter invulling van de gastgezinnen. De Duitse leerlingen hadden een avond gepland bij één van de leerlingen thuis. Volgens de leerlingen was het een geslaagde avond met pizza’s en een hoop gezelligheid.

Op vrijdag sloten we het project af met een quiz en een evaluatie. Met de hele groep zijn we daarna naar Keulen gegaan waar de leerlingen een rondleiding kregen van hun Duitse partners. Om 13.30 uur namen we afscheid van elkaar. De resterende tijd werd door de leerlingen gebruikt om te shoppen en gezellig met elkaar te eten. Om 18.00 uur zat iedereen weer veilig in de trein richting Utrecht. Na een voorspoedige reis stonden de familieleden van de leerlingen al te wachten op het  station en kwam er een einde aan een zeer geslaagde uitwisseling!

Mevrouw (Suzanne) Weijers en (Annemieke) Goelema