Tweede uitwisseling met China groot succes!

Dit jaar organiseert De Ring van Putten de tweede uitwisseling met de Huayin Middle School in Huai An in China. Vijftien leerlingen van de school en twee begeleiders bezochten onze school van 7 tot 17 maart. De leerlingen van De Ring van Putten en hun begeleiders brengen eind oktober/ begin november het tegenbezoek aan China.

De Chinese leerlingen logeerden bij gastgezinnen, de gezinnen van de vijftien Nederlandse leerlingen. Juist in de gezinssituaties ervaar je goed wat de verschillen tussen de twee culturen zijn. Krijg je Chinese gasten op bezoek, dan kun je er verzekerd van zijn dat je wordt overladen met cadeaus. Chinese leerlingen hebben doorgaans weinig kleding bij zich, die ze dan ook met grote regelmaat zelf wassen. Ze willen nog wel eens lang onder de douche staan. En: ze stellen zich in het algemeen heel bescheiden op. Zo bescheiden dat hun Nederlandse gastouders zich soms afvragen of zij wel genoeg doen, en of hun gast het wel of niet naar zijn/ haar zin heeft.

Net als vorig jaar spraken ook nu alle Nederlandse ouders en leerlingen al binnen een dag over “onze” of “mijn” Chinees. Zij deden werkelijk alles om de Chinese leerlingen zich welkom te laten voelen. Wij hebben heel wat appjes voorbij zien komen met tekstjes als “Onze Chinees aan de spinazie met gehaktbal”, “Onze Chinees in de Efteling”, “Onze Chinees tijdens een vlucht boven Spijkenisse” en “Onze Chinees op het ijs”. Alleen al alle appjes bij elkaar bevestigden ons dat er heel wat georganiseerd en ondernomen is, en dat Chinezen en Nederlanders heel wat besproken hebben met elkaar. Dat was natuurlijk ook de bedoeling: een uitwisseling als deze is er bovenal op gericht elkaars cultuur te leren kennen.

Het programma van de elf dagen was intensief: diverse projecten en activiteiten op school, excursies en natuurlijk ook de activiteiten in het gezinsverband.

Mijn Chinese collega mailde me een paar dagen geleden. “Zijn” Chinezen waren allemaal weer veilig aangekomen. Hij was een en al lof voor de inzet van de leerlingen van De Ring van Putten, hun ouders en de Nederlandse collega’s. Hij verzekerde mij dat zij er in november in China ook iets moois van zullen maken.

(Ron Bosman)