Er zijn de afgelopen jaren steeds meer scholen voor voortgezet onderwijs die aan leerlingen intensieve programma’s voor het vak Engels aanbieden. Dit is een vorm van ‘versterkt talenonderwijs’. Soms verwart men versterkt talenonderwijs met tweetalig onderwijs (tto). Hoewel er overeenkomsten zijn, heeft tto specifieke kenmerken die bij versterkt talenonderwijs ontbreken.
Diverse niet-tto scholen bieden ‘Cambridge Engels’ aan. Wat is het verschil tussen ‘Cambridge’ en het tto van De Ring van Putten?
In de volksmond komt regelmatig ‘Cambridge Engels’ langs. In feite wordt hiermee het examen bedoeld dat het instituut Cambridge heeft ontwikkeld om verschillende niveaus van Engels bij leerlingen te toetsen. Cambridge is niet de enige die dit aanbiedt. Oxford en Anglia doen dit ook.
Wat al deze examens gemeen hebben, is dat zij zich puur richten op de taalverwerving. Concreet komt het neer op 1 of 2 uur extra Engels per week, gegeven door de (Nederlandse) docent Engels. Het International Baccalaureate (IB), dat De Ring aanbiedt, is anders. Dit programma start in de bovenbouw en gaat uit van een zeer goede beheersing van de Engelse taal. De Engelse input is veel groter. In tegenstelling tot het Cambridge-examen worden leerlingen bij het IB niet alleen getraind om hun grammatica te verbeteren. We gaan per definitie uit van een zeer goede beheersing daarvan. Het Engels wordt het middel om op zeer hoog academisch niveau literaire teksten en onderwerpen uit cultuur en media te behandelen en te produceren. Uiteraard is het IB diploma internationaal erkend, waardoor het toegang geeft tot alle buitenlandse universiteiten en instellingen.
In de onderbouw volgen de leerlingen op een paar vakken na alle lessen in het Engels. Zo zijn zij dagelijks -en niet alleen bij het vak Engels- bezig met het verbeteren van hun Engelse taalvaardigheid. De lesmethoden zijn Engelstalig en sommige zijn afkomstig uit het buitenland, zodat de leerlingen de lesstof vanuit een internationaal perspectief bekijken. Het vak Europese en Internationale Oriëntatie richt de focus expliciet op de wereld om ons heen.
In zowel de onder- als bovenbouw nemen de tto-leerlingen deel aan internationaliseringsprojecten. De Ring van Putten heeft inmiddels veertien buitenlandse partners waarmee zij deze projecten organiseert. Deze partners zijn scholen in Europa en een ervan komt zelfs uit China.
Deze projecten variëren van karakter en opzet tussen e-mailprojecten en uitwisselingsprogramma’s waarbij onze leerlingen naar het buitenland gaan en leerlingen van scholen uit het buitenland bij ons komen.
Het sterk internationale karakter van tweetalig onderwijs bereidt de leerlingen voor op de mondiale samenleving waar Nederland onlosmakelijk deel van uitmaakt. Dat geldt zeker voor het internationaal georiënteerde Botlekgebied waar onze school staat en waar veel van onze leerlingen later hun professionele bestemming zullen vinden.