Tips voor een goed dagritme bij thuisonderwijs

Beste ouders, verzorgers en leerlingen,

Thuis werken als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus kan ervoor zorgen dat het vaste dagritme van zowel leerlingen als van ouders ontregeld raakt. Leerlingen kunnen niet naar school en wellicht werkt u als ouder(s) ook thuis. Hoelang deze situatie gaat duren, is onbekend.

Niet naar school gaan door het coronavirus is iets heel anders dan een reguliere schoolvakantie. Leerlingen ontvangen huiswerk via verschillende kanalen: E-mail, Fronter en/of Teams van Microsoft. Om onder deze totaal andere omstandigheden goed aan school te kunnen blijven werken, is het zowel voor leerlingen als voor ouders belangrijk om vast te houden aan structuur en regelmaat.

Daarnaast is het van belang dat er tijd en ruimte gemaakt wordt voor beweging en ontspanning. Leerlingen kunnen immers niet naar de sportschool of de sportclub, waar zij normaliter hun energie kwijt kunnen. Ook hoeven ze niet naar school af te reizen, wat ze wellicht normaal gesproken op de fiets doen.

We willen als school niet belerend zijn, maar geven u graag wat tips voor een dagindeling. Dit omdat de omstandigheden vandaag de dag voor een ieder, ouder of kind, uitzonderlijk zijn. Wellicht heeft u er iets aan en kunt u er uw voordeel mee doen.

 • Normale tijd opstaan – dus ook: Op tijd naar bed.
 • Ontbijten; om het lichaam te voorzien van brandstof om de dag aan te kunnen.
 • Bewegen en/of oefeningen in huis doen. Denk hierbij aan een korte workout, waarbij een leerling matig intensief beweegt. Bijvoorbeeld de trap een aantal keer op- en aflopen.
 • Starten met schoolwerk om ongeveer 08.30 – 09.00 uur, zoals gebruikelijk op school.
 • Het is belangrijk om een pauze in te lassen van ongeveer 10.30 uur – 10.45 uur. Dit om wat te drinken en om te bewegen. Belangrijk is om dit ook thuis te doen. Bijvoorbeeld de trappen op- en aflopen, jumping jacks of voor de wat gevorderde beweger, burpees. Deze laatste twee oefeningen zijn te vinden op internet.
 • Lunchen rond 12.30 uur.
 • Voor het schoolwerk geldt: Wissel af in vakken; wissel bijvoorbeeld talen af met wiskunde.
 • Rond 15.00 uur een korte break waarbij even ontspannen mag worden. Denk hierbij aan schermtijd of het lezen van een boek/tijdschrift of tv kijken.
 • Aan te raden: Een home workout.
 • Avondeten rond 18.00 uur.
 • Ontspanning, dit kan zijn een vervanging van de training die de leerling normaal volgt.
 • Op tijd naar bed. Voldoende slaap – 8 uur – is erg belangrijk voor een leerling.

  Het werken aan schoolopdrachten afwisselen met bewegen en ontspanning is de sleutel! Er zijn talloze mogelijkheden te vinden op internet voor verschillende home workouts, afhankelijk van het fitnessniveau van de leerling.

  Tot slot: De leerling kan altijd via e-mail zijn/haar gymdocent om advies of hulp vragen over wat hij/zij het beste zou kunnen doen.

  We wensen u sterkte in deze bijzondere tijd!

  Met vriendelijke groet,

  De vakgroep Lichamelijke Opvoeding