Tentoonstelling DDR

Op 9 november 1989 is de Val van de Berlijnse Muur en op 3 oktober 1990 is Duitsland weer één land. Na 40 jaar van elkaar gescheiden te zijn geweest, zijn de mensen uit West- en Oost-Duitsland weer herenigd. De socialistisch-communistische heilstaat DDR (Duitse Democratische Republiek) houdt op te bestaan.

Voor de tweede keer presenteert de vakgroep Duits de tentoonstelling Die DDR – Das verschwundene Deutschland. In twee vitrines is een ruime collectie curiositeiten uit de DDR tentoongesteld: Een stuk van de Berlijnse Muur, een telefoon van de Oost-Duitse geheime dienst en nog veel meer. Hoewel de tentoongestelde voorwerpen soms nostalgische gevoelens op kunnen roepen, laat de tentoonstelling ook de misdadige en mensonterende kanten van de Duitse Democratische Republiek zien. Nieuw in de collectie zijn de kleurrijke Trabantjes, de eerste Oost-Duitse rekenmachine, een originele officierspet en een echte helm van de Nationale Volksarmee. Ook nieuw is dat door middel van QR-codes diverse filmpjes kunnen worden bekeken. Op die manier krijgen leerlingen een nog beter beeld van de DDR.

Uniek is de aparte mini-vitrine met originele persfoto’s van het staatsbezoek van Fidel Castro (met dikke sigaar) aan de DDR. De vitrines bevinden zich op de begane grond van de Oostvleugel (bij lokaal beeldende vorming) en de Westvleugel (brugklassen). De mini-vitrine bevindt zich in de Oostvleugel. De tentoonstelling is tot en met de kerstvakantie te bezichtigen. Ga ook eens kijken en ontdek de DDR: Het verdwenen Duitsland!

Namens de vakgroep Duits,
Henk-Jan van Dommelen