Shell Chocolate Challenge op De Ring

Op donderdag 4 februari kwam er een 8 meter lange vrachtwagen van de Shell -speciaal voor onze 3 en 4 mavo scheikunde leerlingen- naar De Ring om een lokaal om te bouwen tot een chocoladefabriek en om informatie te geven over de procestechniek. Er is een tekort aan technisch geschoold personeel. In de regio Spijkenisse met name in de procestechniek. De Ring vindt het dan ook belangrijk om aandacht te geven aan de technische beroepen.
Een (mannelijke) procesoperator kwam vertellen over zijn beroep. Een beroep wat volgens hem niet alleen aantrekkelijk is voor mannen, maar ook zeker voor vrouwen. Bij de vraag wie er misschien in de procestechniek willen gaan werken, staken best veel leerlingen de hand op, ook meisjes. Veel leerlingen kennen familieleden of bijvoorbeeld vrienden van ouders die in de procestechniek werken. Niet alleen het salaris lijkt ze aantrekkelijk, maar ook het verantwoordelijke, afwisselende werk en de gunstige werktijden. De procesoperator liet aan de hand van filmpjes zien wat het werk van procesoperator inhoudt. Sommige leerlingen lijkt het werk juist niks aan, zij gaven aan liever in de zorg te gaan werken, het vak scheikunde is daarvoor ook erg nuttig zeiden ze.
Vervolgens gingen de leerlingen in teams aan de slag in de chocoladefabriek en moesten ze met behulp van machines de gekleurde M&M’s op kleur scheiden, ook moesten deze op de juiste wijze worden verpakt. Het team dat dit als beste en snelste deed, kreeg zakken met m&m’s om lekker samen op te eten. De leerlingen zijn deze dag veel wijzer geworden over de mogelijkheden na De Ring voor een carrière in de procestechniek. Het was een geslaagde dag!
(mevrouw Vivian Schoenmakers)