Schrijversbezoeken tweede en derde klassen

Het blijft verrassend en boeiend om de schrijver van een boek te ontmoeten. Na de brugklassers (Maren Stoffels) en de 4e klassen (Özcan Akyol) was het nu de beurt aan de leerlingen van onze tweede en derde klassen voor een schrijversbezoek.

Buddy Tegenbosch

Op dinsdag 22 maart was Buddy Tegenbosch te gast bij onze derde klassers. Hij won twee jaar geleden de Prijs van de Jonge Jury met zijn boek ‘Match’. Dit is dé publieksprijs voor jeugdliteratuur die sinds 1998 jaarlijks wordt toegekend aan het beste jeugdboek – in het Nederlands verschenen – in de leeftijdscategorie 12 tot en met 15 jaar. Buddy is een enthousiast verteller en daarmee wist hij de leerlingen nieuwsgierig te maken naar zijn boeken. Hij daagde de leerlingen uit om vragen te stellen, de beste vragenstellers wonnen een van zijn boeken. Dat Buddy naast schrijver ook piloot is, wekte bewondering. Maar de meeste vragen gingen toch over het schrijven van boeken. ‘Geen vraag is te gek’, aldus Buddy. Vragen als: ‘Waar haal je je inspiratie vandaan, hoe lang werk je aan een boek en niet onbelangrijk … Wat verdien je met het schrijven van een boek?’ Buddy heeft ze allemaal beantwoord. Uiteindelijk gingen vier leerlingen met een door Buddy gesigneerd boek naar huis.

Margje Woodrow

Op woensdag 23 maart was schrijfster Margje Woodrow onze gast. Zij ging in gesprek met onze tweede klassers. Margje schrijft jeugdthrillers en vorig jaar was zij de winnaar van de Prijs van de Jonge Jury met haar boek ‘Fake trip’. Margje vertelde onder andere over haar middelbare schooltijd (zonder mobieltjes, internet, PlayStation en Netflix) waar zij, ondanks dat haar vader directeur van de school was, goede herinneringen aan heeft. Verder werd duidelijk dat zij een co-writer heeft, namelijk haar (nu 18-jarige) zoon. Doordat hij meedenkt en schrijft, sluiten de boeken van Margje goed aan op de belevingswereld van jongeren. Eind mei komt er een nieuw boek uit: ‘Shame on you’. Ook van Margje kreeg een aantal leerlingen een gesigneerd boek mee naar huis.

De schrijversbezoeken leveren een mooie bijdrage aan leesbevordering. De boeken van deze schrijvers zijn zowel voor jongens als meisjes boeiend om te lezen en zijn uiteraard te leen in onze mediatheek.

Karin Neijzen,

mediathecaris