Schrijfster Eva Burgers op school

Woensdag 22 maart was het zo ver.

Schrijfster Eva Burgers bezocht De Ring van Putten om onze leerlingen uit het tweede leerjaar over haar werk te vertellen.

Eva Burgers werkte 15 jaar lang als rechercheur op de afdeling zware criminaliteit. Daarnaast heeft ze als journalist bij verschillende kranten gewerkt en als redactiemedewerker bij een uitgeverij.
Ook schreef ze voor tv-series als Penoza en Moordvrouw.
Haar kennis over justitiële zaken vind je ook zeker terug in haar jeugdboeken.

Nadat Eva over haar boeken had verteld, kwam het schrijverschap zelf aan bod.
Zo vertelde zij dat het vaak moeilijk is om een uitgever te vinden en het echt een kwestie is van doorzetten en blijven aanbieden.
Van het schrijven zelf kunnen de meeste schrijvers niet leven en daarom hebben zij  naast het schrijven ook nog een andere baan. Zo werkt Eva nog steeds bij de politie, maar niet meer als rechercheur.

Tot slot kwam “hoe schrijf ik een boek” aan bod.
Het start allemaal met “wie, wat waar”. Wie zijn de personages, wat gebeurt er, waar speelt het verhaal zich af.
Het is belangrijk om je vooraf goed te verdiepen in wat voor iemand het personage is en daar gebruikt Eva verschillende manieren voor.

De leerlingen kregen hierna een schrijfopdracht: kies een personage (er werd een aantal foto’s getoond) en beschrijf het personage aan de hand van een aantal vragen.
De opdracht werd niet gelijk met gejuich ontvangen, maar eenmaal bezig bleken veel leerlingen heel creatief te zijn en kwamen zij met veel bijzondere personages.
Eva was dan ook onder de indruk van onze leerlingen!

En zo was voor onze leerlingen deze dag, die ik samen met mevrouw Odijk begeleidde, weer een boeiende ontmoeting met een schrijver.

De thrillers van Eva worden veel geleend in de mediatheek. Ik verwacht dat dit na deze dag alleen maar meer gaat worden!

Karin Neijzen
mediathecaris