Schrijfmarathon Amnesty International

‘10 SCHOLEN VOOR 10 DECEMBER’
DE RING VAN PUTTEN DOET MEE AAN KICK-OFF VOOR AMNESTY’S SCHRIJFMARATHON OP SCHOOL

Op 20 november is de Schrijfmarathon op school van start gegaan met transgenderactivist Jeanette Solstad Remø uit Noorwegen op het Geuzecollege in Vlaardingen. Zij vertelde het verhaal van Sakris Kupila, een transgenderactivist uit Finland voor wie Amnesty International dit jaar actievoert.

Vanaf 20 november tot en met 20 december vraagt Amnesty International aan leerlingen in het voortgezet onderwijs, basisonderwijs, op hogescholen en ROC’s brieven te schrijven tegen onrecht. Op 10 december vindt de landelijke Schrijfmarathon plaats op honderden plaatsen in Nederland.

Het verhaal van Jeanette en Sakris
Jeanette werd als jongen geboren, maar voelde zich een meisje. Het duurde lang voor ze daarvoor uit durfde komen. Toen ze dat uiteindelijk deed, wilde ze dat in haar paspoort ‘vrouw’ in plaats van ‘man’ bij haar naam zou komen te staan. Dat was alleen mogelijk als ze een ingrijpende operatie zou ondergaan. Dat wilde ze niet. Tijdens de Schrijfmarathon 2014 werd massaal voor haar geschreven. Met succes: in 2016 werd de Noorse wet aangepast. Noorse transgenders hoeven nu geen operatie te ondergaan voor juridische erkenning van hun sekse.
In Finland is het nog niet zover. Daarom voeren we dit jaar actie voor Sakris Kupila. Ook hij is transgender. Om als man erkend te worden, moet hij zich eerst laten steriliseren. Hij wil daar niet toe gedwongen worden. Lees meer over zijn zaak.

10 scholen voor 10 december!
Vanaf 20 november gaat een grote groetenkaart voor Sakris langs 10 scholen in Nederland om steun te betuigen voor zijn zaak.

De leerlingen van De Ring van Putten schreven op donderdag 30 november, onder toeziend oog van wethouder Henk de Graad, hun groeten en doen mee aan deze landelijke actie. De laatste school brengt de kaart op zondag 10 december naar Amnesty International in Amsterdam tijdens de grote landelijke Schrijfmarathon.