Mevrouw T.M.C.M. Heeres is de zorgcoördinator van onze school. Alle zorgzaken binnen de school vallen onder haar verantwoordelijkheid en zij ziet erop toe dat deze goed op elkaar zijn afgestemd.
Leerlingen hebben wel eens problemen. Vaak kunnen zij hun hart luchten bij een vriend, ouder of coach. Maar soms is dat niet voldoende. Dan kunnen leerlingen een afspraak maken met de vertrouwenspersoon van hun keuze.
De taak van deze vertrouwensgroep bestaat onder meer uit de sociaal- emotionele ondersteuning van leerlingen die daar op een bepaald moment behoefte aan hebben.
Mevrouw Acosta en de heer Julien vormen de vertrouwensgroep.
In het ondersteuningsteam worden leerlingen besproken die door de afdelingscoördinator zijn aangemeld. Het doel is de hulpvraag van het team en leerling te verhelderen, passend onderwijs mogelijk te maken en de ontwikkeling van de leerling te waarborgen aan de hand van handelingsgerichte adviezen voor het onderwijs. De onderwijsvraag staat hier centraal.
Tijdens zowel het ondersteuningsteamoverleg als het casusgericht overleg is de onderwijsbehoefte van de leerling mede uitgangspunt van het gesprek over de leerling.
Het casusgericht overleg heeft o.a. als doel geschikt onderwijs en hulpverlening voor de leerling te zoeken en/of te bieden. Bij dit overleg wordt één leerling besproken. Aanwezig zijn: de afdelingscoördinator, de zorgcoördinator, de coach, de leerling en de ouders. De ouders en de leerling zijn altijd aanwezig bij een casusgericht overleg. Externen zijn ook hierbij aanwezig, maar per leerling wordt bepaald welke externen uitgenodigd zullen worden. Indien nodig kunnen worden uitgenodigd de leerplichtambtenaar, de politie, de schoolmaatschappelijk werker, bureau Jeugdzorg, de jeugdverpleegkundige, de begeleider Passend Onderwijs en de CJG medewerker.
Saskia Schild, in dienst bij Enver, is de vaste schoolmaatschappelijk werker van de school. Het schoolmaatschappelijk werk biedt ondersteuning en coaching aan leerlingen met sociaal-emotionele-, gedrags- en of gezinsproblemen. De ondersteuning is preventief en kortdurend van aard, met gemiddeld 7 gesprekken per aanmelding. Mocht blijken dat een meer intensieve hulpverlening nodig is, kan zij begeleiden naar het Jongeren Ondersteuning Team en/of huisarts voor passende hulpverlening.
De coach of een afdelingscoördinator kan leerlingen, bij de zorgcoördinator van de school, aanmelden voor schoolmaatschappelijk werk. Dit gebeurt in overleg met de leerling. Ouders kunnen ook op eigen initiatief hun zoon of dochter aanmelden bij het schoolmaatschappelijk werk. Contactgegevens:
Aanwezig op school: woensdag en donderdag.
Maandag en dinsdag werkzaam op een andere school. Wel bereikbaar via bovenstaand e-mailadres.
Tel.: 0643085686
Bij sommige jongeren zit hun karakter hen enigszins in de weg. Sommigen trekken zich te veel terug en anderen zijn juist te dominant. Deze jongeren bieden we de Rots- en Watertraining aan. Rots en Water is een weerbaarheidsprogramma dat gebruik maakt van psycho-fysieke didactiek. Met behulp van veel fysieke oefeningen worden mentale en sociale vaardigheden aangeleerd. Het doel van dit programma is jongeren te leren hun energie op een positieve manier in te zetten en hun zelfrespect en respect voor anderen te vergroten.
Deze training wordt verzorgd door gecertificeerde Rots- & Watertrainers.
Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is dé plek waar ouders, verzorgers, kinderen en jongeren terechtkunnen met vragen over gezondheid, opvoeden, opgroeien en verzorging. Vanaf jouw geboorte tot je 18e verjaardag, kijken we op verschillende momenten of jij je goed ontwikkelt. Dit doen we bij jou thuis, op onze CJG-locaties én op school.
Geen vraag is ons te gek!
Onze jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, (dokters)assistenten, (ortho)pedagogen en andere deskundigen bieden advies, ondersteuning en denken graag met je mee. Heb je een vraag, dan zoeken we samen met jou naar een antwoord. Of we zoeken we de juiste deskundige in ons netwerk.
CJG en Corona
Op centrumvoorjeugdengezin.nl/corona staat meer informatie over het coronavirus en onze aangepaste dienstverlening. Daar vind je ook antwoord op veelgestelde vragen van andere ouders.
Contact met het CJG
De manieren waarop je ons kunt bereiken staan op centrumvoorjeugdengezin.nl/contact. Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de jeugdverpleegkundige die is verbonden aan jouw school:
Wil je meer informatie over het CJG? Kijk dan op onze website: centrumvoorjeugdengezin.nl.
Sinds 1 januari 2015 is de nieuwe Jeugdwet in werking getreden. Dit betekent dat de verantwoording voor het bieden van jeugdhulp voor kinderen/jongeren en gezinnen onder de verantwoording van de gemeentes in Nederland valt. Ook de gemeente Nissewaard is verantwoordelijk voor het bieden van jeugdhulp. De gemeente Nissewaard heeft hiervoor Jeugd Ondersteunings Teams (JOT’s) opgericht, waar kinderen, jongeren en ouders terecht kunnen voor ondersteuning bij het opgroeien, ontwikkelen en opvoeden. Binnen een JOT werken professionals met verschillende deskundigheid samen onder regie van de gemeente. Op die manier kan direct met het gezin bekeken worden welke oplossingen passen bij hun vragen of problemen. En kan er gestart worden met ondersteuning aan het kind, jongere en/of gezin. Gemeente Nissewaard heeft vier JOT’s opgericht, verbonden aan verschillende wijken in de gemeente. Het JOT is ook een schakel in de boven regionale zorg zoals: jeugdbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering. Evenals Veilig Thuis; meldpunt voor (vermoedens van) kindermishandeling.
Bereikbaarheid JOT: Dagelijks bereikbaar op nummer 0181-237100
Bereikbaarheid Veilig Thuis: 010-4128110
Sinds april 2010 is De Ring van Putten (Galilei) aangesloten op het SISA signaleringssysteem.
Wat is SISA?
SISA is een afkorting voor Stadsregionaal Instrument Sluitende Aanpak (maar ook voor Signaleren en Samenwerken).
Soms ondervindt een kind problemen bij het opgroeien. Om het kind en zijn of haar ouders daarbij te helpen kan het gebeuren dat er meerdere instanties tegelijkertijd hulp bieden. Dan is het belangrijk dat de hulpverleners dat van elkaar weten. Zo kunnen organisaties samen ervoor zorgen dat de ouders of verzorgers de juiste begeleiding en hulp krijgen. Hierdoor kan hun samenwerking met elkaar beter verlopen, zodat ze de juiste resultaten behalen.
Het SISA-signaleringssysteem houdt bij of meerdere instanties hulp bieden aan hetzelfde kind.
Wat betekent SISA voor u?
Voor u als ouder of verzorger verandert er niets, u blijft gewoon contact houden met de instantie(s) waar u bekend bent. SISA zorgt er alleen voor dat die instanties beter met elkaar gaan samenwerken zodat u verzekerd bent van de beste hulp.
Privacy in SISA
SISA heeft ook een privacyreglement dus met de gegevens van de jongere wordt zeer zorgvuldig omgegaan.