Ondersteuningscoördinator
Sommige leerlingen hebben op school extra ondersteuning nodig. Denk aan leerlingen met dyslexie, adhd, autisme, faalangst, depressie etc. Deze ondersteuning verloopt via onze ondersteuningscoördinator mevrouw J. Wittenberg. De ondersteuningscoördinator adviseert en ondersteunt collega’s, ouders en leerlingen op gebied van passend onderwijs en is contactpersoon voor externe partijen.
Heeft u vragen? Neem dan contact op via wtb@deringvanputten.nl
Vertrouwenspersonen/counselors
Soms zitten leerlingen met een probleem en kunnen zij dit niet met een vriend, ouders of coach bespreken. Hulpverlening is niet nodig, maar wel een luisterend oor. Voor deze leerlingen zijn er op school twee vertrouwenspersonen; mevrouw Acosta en de heer Julien. Leerlingen kunnen zelf vragen om een gesprek met één van hen.
De taak van deze vertrouwensgroep bestaat onder meer uit kortdurende sociaal- emotionele ondersteuning van leerlingen die daar op een bepaald moment behoefte aan hebben.
OndersteuningsTeam (OT)
Soms loopt een leerling vast op school of zijn er zorgen over een leerling, maar is niet direct duidelijk welke ondersteuning gewenst is. Deze leerlingen worden door de afdelingscoördinator met toestemming van ouders besproken in het OT. Bij het OT zijn de ondersteuningscoördinator, schoolverpleegkundige, begeleider passend onderwijs (BPO) en de schoolmaatschappelijk werker altijd aanwezig. Incidenteel sluit ook de leerplichtambtenaar aan om mee te denken met leerlingen waarbij sprake is van langdurige/structureel schoolverzuim.
Tijdens het OT worden er afspraken gemaakt om de leerlingen zo goed mogelijk te ondersteunen. Deze afspraken worden teruggekoppeld aan ouders en/of leerling.
Multidisciplinair overleg (MDO)
Tijdens dit overleg sluiten de leerling en zijn ouder(s) aan om in het bijzijn van in ieder geval de afdelingscoördinator en de ondersteuningscoördinator in gesprek te gaan over de ondersteuningsbehoefte van de leerling. Afhankelijk van de zorgvraag kan de schoolverpleegkundige, schoolmaatschappelijk werker, leerplicht ambtenaar, OnderwijsCollectief of betrokken hulpverlening ook worden gevraagd aan te sluiten.
Gezamenlijk worden afspraken gemaakt welke ondersteuning nodig is en wordt geëvalueerd in hoeverre dit voldoende is.
Schoolmaatschappelijk werk
Vanuit Enver is Gaby Bakker als schoolmaatschappelijk werker aan De Ring van Putten verbonden. Het schoolmaatschappelijk werk biedt ondersteuning en coaching aan leerlingen met sociaal-emotionele-, gedrags- en of gezinsproblemen. De ondersteuning is preventief en kortdurend van aard, met gemiddeld 7 gesprekken per aanmelding. Mocht blijken dat een meer intensieve hulpverlening nodig is, kan zij begeleiden naar het Jongeren Ondersteuning Team en/of huisarts voor passende hulpverlening.
De afdelingscoördinator meldt een leerling aan bij de ondersteuningscoördinator die de aanvraag beoordeelt. Voor leerlingen tot 16 jaar is toestemming van de leerling en ouders noodzakelijk. Voor leerlingen vanaf 16 jaar is alleen toestemming van de leerling voldoende.
Contactgegevens:
E-mail: gabybakker@enver.nl
Telnr: 06 86 84 10 13
Werkdagen: di, woe en do
Flyer voor ouders
Flyer voor leerlingen
Rots en water (weerbaarheidstraining)
Veel jongeren ervaren dat opgroeien en keuzes maken niet altijd eenvoudig is. Vaak gaat het goed, maar bij een deel van de jongeren zit hun karakter een beetje in de weg. Ze trekken zich te veel terug of zijn juist te dominant aanwezig.
Vooral bij jongeren die zo duidelijk aanwezig zijn kan dat leiden tot negatieve aandacht vanuit de school: ‘Je valt eerder op en er wordt extra op je gelet’.
Om te voorkomen dat dit proces nadelig gaat werken voor de schoolmotivatie/-prestaties biedt de Ring van Putten deze jongeren de cursus Rots en Water aan. Dit is een weerbaarheidsprogramma dat gebruik maakt van psycho-fysieke didactiek. Dit betekent dat het vooral uit gaat van het doen en niet van het praten. Met behulp van veel fysieke oefeningen leren we mentale en sociale vaardigheden aan
De training bestaat uit 6 lessen en wordt verzorgd door docenten van De Ring van Putten die hierin getraind zijn.
Het Centrum voor Jeugd en Gezin: ook op school
Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is dé plek waar ouders, verzorgers, kinderen en jongeren terechtkunnen met vragen over gezondheid, opvoeden, opgroeien en verzorging. Vanaf de geboorte tot de 18e verjaardag kijken zij op verschillende momenten of een kind zich goed ontwikkelt. Dit doen zij via (beeld)bellen, huisbezoeken, op de CJG-locaties én op school.
Geen vraag is hen te gek!
De jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, (dokters)assistenten, (ortho)pedagogen en andere deskundigen bieden advies, ondersteuning en denken graag met leerlingen en hun ouders mee. Heb je een vraag, dan zoeken zij samen met jou naar een antwoord. Of zij zoeken de juiste deskundige in hun netwerk.
Contact met het CJG
De manieren waarop het CJG bereikbaar is staat op centrumvoorjeugdengezin.nl/contact. Ook kan rechtstreeks contact worden opgenomen met de jeugdverpleegkundige die zijn verbonden aan De Ring van Putten :
JouwGGD, als je liever anoniem wilt blijven
Sommige jongeren willen liever anoniem met iemand spreken. Kijk dan op de website JouwGGD.nl. Je vindt daar antwoord op vragen over je lichaam, gevoel of dingen waar je thuis liever niet over praat. Je kunt er anoniem chatten met hulpverleners. Er is ook een app van JouwGGD: Grow It!
JOT; Jeugd Ondersteuning Team
Iedereen uit de gemeente Nissewaard kan opvoedvragen aan het jeugdondersteuningsteam (JOT) stellen. De jeugd- en gezinscoaches die daar werken geven informatie, advies en bieden ondersteuning; aan ouders, kinderen, gezinnen en professionals.
Soms is één adviesgesprek genoeg om weer zelfstandig verder te kunnen. In andere gevallen is er meer hulp nodig en onderzoekt de jeugd- en gezinscoach samen met u wat er speelt en wat het best past bij uw situatie. Wat kunt u zelf, waar kan uw eigen netwerk van bijvoorbeeld familie, vrienden, buren, leerkrachten of trainers bij helpen, en wat kunnen professionals voor u doen? Samen met het gezin en soms andere betrokkenen, stelt de jeugd- en gezinscoach een gezinsplan op. Hierin staat welke doelen u en uw gezin willen behalen en welke afspraken daarvoor nodig zijn. Alle hulp, zorg en diensten voor uw kind en uw gezin worden zo goed mogelijk op elkaar afgestemd. Deze inzet is zo kortdurend en licht als mogelijk, en zo lang en zwaar als nodig. Uw jeugd- en gezinscoach is het aanspreekpunt voor alle hulpverlening.
Eerste contact met het JOT gaat via de bureaudienst Hoe groot of klein uw vraag ook is, u spreekt altijd eerst met een jeugdprofessional van de bureaudienst. Deze kunt u elke werkdag tussen 8.30 en 17.00 uur bellen via 0181 – 23 71 00. In crisissituaties is het nummer ook buiten kantoortijden bereikbaar.
SISA
Sinds april 2010 is De Ring van Putten (Galilei) aangesloten op het SISA signaleringssysteem.
Wat is SISA?
SISA is een afkorting voor Signaleren en Samenwerken, maar ook voor SamenwerkingsInstrument Sluitende Aanpak.
SISA is een computersysteem waarin professionals kunnen signaleren dat zij betrokken zijn bij een kind/jongere van 0 tot 23 jaar. Op deze manier kunnen professionals met elkaar afstemmen om de best mogelijke begeleiding te bieden
In SISA staat geen inhoud, geen dossier. Een professional signaleert dat hij of zij betrokken is, niet waarom! Met SISA wordt alleen maar bijgehouden of er meerdere professionals op hetzelfde moment bij hetzelfde kind, dezelfde jongere of binnen hetzelfde gezin betrokken zijn.
Via SISA werken organisaties, die met jongeren/kinderen werken, nauw samen. Met elkaar vormen ze een sluitend netwerk om de kinderen/jongeren die risico’s lopen of problemen hebben te signaleren en te begeleiden. Voor iedereen die met jeugd te maken heeft is SISA belangrijk gereedschap.
SISA richt zich op alle instellingen, organisaties en gemeentelijke diensten die de betreffende kinderen/jongeren en eventueel hun gezinnen via een op maat gesneden traject ondersteuning te bieden en begeleiden. Door vroegtijdig te signaleren en begeleiding te bieden kan erger worden voorkomen.
Wat betekent SISA voor u?
Voor u als ouder of verzorger verandert er niets, u blijft gewoon contact houden met de instantie(s) waar u bekend bent. SISA zorgt er alleen voor dat die instanties beter met elkaar gaan samenwerken zodat u verzekerd bent van de beste hulp.
Privacy in SISA
SISA heeft ook een privacyreglement dus met de gegevens van de jongere wordt zeer zorgvuldig omgegaan.