Tot kort geleden werd het eiland Tiengemeten gebruikt als landbouwgrond. Enkele jaren terug zijn de boeren van dit eiland vertrokken en is het eiland teruggegeven aan de natuur. De bever plant zich succesvol voort op het eiland. Mensen kunnen het eiland bezoeken om er te gaan wandelen en te genieten van de omgeving. Dit is een lokaal voorbeeld van duurzame ontwikkeling die we als uitgangspunt nemen voor dit project in klas 3. De mascotte van dit eiland is de bever.
Ook de scholen uit de overige landen die deelnemen aan dit project nemen duurzame ontwikkeling als uitgangspunt van hun bijdrage. Zo focust de school in Noorwegen zich op het nabij gelegen nationale park en de rendieren die in dit park leven en de school in Spanje doet hetzelfde, maar heeft als mascotte het Iberische varken.
Een aantal leerlingen in klas 3 krijgt de kans om op één van de andere scholen te gaan kijken hoe zij omgaan met duurzame ontwikkeling. Op deze manier wisselen leerlingen en docenten van verschillende landen informatie uit. Zij nemen daar deel aan de activiteiten met leerlingen en docenten uit alle 5 de landen.
Anders dan bij andere uitwisselingsprojecten zijn er meer leerlingen betrokken bij dit project. Alle leerlingen in klas 3 doen mee. Bij diverse vakken staat een aantal lessen in het teken van dit thema. Via de digitale leeromgeving Twinspace wordt er informatie gedeeld en uitgewisseld met leerlingen en docenten in de andere landen.
Dit project draait niet alleen om duurzame ontwikkeling, maar staat ook in het teken van het uitwisselen van cultuur en het gebruik van de Engelse taal.
Dit project wordt mogelijk gemaakt door het subsidieprogramma van Erasmus+.