De wereld wordt in onze beleving maar kleiner en kleiner, wij vinden dat de school van nu haar leerlingen daar daadwerkelijk op moet voorbereiden. Mede op deze grond koos De Ring van Putten ervoor het aantal uitwisselingen met scholen in andere landen op te voeren.
De uitwisseling met een school in China neemt een bijzondere plek in het geheel. Bijzonder omdat China niet naast de deur ligt, bijzonder ook omdat een uitwisseling als deze de nodige extra organisatie vergt en voor alle betrokkenen ook hoge kosten met zich meebrengt. En: overleggen en onderhandelen met een Chinese school is weer heel anders dan overleggen met een school in een westers land.
China is niet zomaar in opkomst, het land heeft zich de afgelopen jaren opgewerkt tot de op een na grootste economie van de wereld. Ook politiek en cultureel is China een wereldspeler van formaat geworden. De Chinese belangen in Nederland zijn inmiddels groot. Minstens een kwart van de overslag in de Rotterdamse haven is direct aan China gerelateerd. Veel Chinese bedrijven hebben zich in de Rijnmond gevestigd. Nederland telt nu meer dan 150.000 inwoners van Chinese afkomst, verhoudingsgewijze veel van hen wonen in de regio Rijnmond. En van alle Europese landen telt Nederland de meeste Chinese studenten.
Het leek De Ring van Putten, een school midden in de Rijnmond, verstandig op deze ontwikkelingen in te spelen. De school biedt sinds 2014 het vak Chinese Taal en Cultuur aan, en heeft in de Huayin Middle School in Huai An een prima samenwerkingspartner gevonden. De scholen delen enkele belangrijke waarden. Zij vinden het beide van belang dat scholen en leerlingen goed moeten presteren, zij vinden het niet minder belangrijk dat leerlingen zich veilig en geborgen voelen op de eigen school en er ook met plezier naar toe gaan.
De scholen wisselen leerlingen met elkaar uit en hebben afgesproken ook docenten met elkaar te gaan uitwisselen.