We vinden het allemaal lekker om een stukje chocola bij de koffie te nemen.
Sommigen van ons maken zich zelfs schuldig aan het naar binnen werken van een hele reep chocola.
Met uitspraken als “Chocola is beter voor de concentratie” en “Ik had even wat zoetigheid nodig om de dag door te komen” proberen we onze guilty pleasure goed te praten.
Vaak hoeven we ons niet eens schuldig te voelen als we iets te veel van deze lekkernij naar binnen werken, maar niemand staat er bij stil wat voor guilt de chocoladereep uit onze supermarkt werkelijk met zich meedraagt.
Daarom hebben wij besloten om ons profielwerkstuk te richten op de handelswereld van de chocola, met name de eerlijke handel van Fair trade.
Hiervoor zijn we natuurlijk op onderzoek uitgegaan in de realiteit; naar Berlijn en Tony’s Chocolonely in Amsterdam!
De avonturen zijn net zo smullend als de chocolade zelf, maar bovenal heel leerzaam.
In Berlijn hebben we een duurzame boerderij bezocht en een kledingzaak die fair trade geproduceerde kleding verkoopt. Daarnaast hebben we op lokale plaatsen zoals festivals gezien hoeveel fair trade producten er werkelijk verkocht worden in Berlijn.
De duurzame boerderij liet ons een geheel nieuwe manier van voedsel produceren zien; door middel van catfish en regenwormen.
In Amsterdam hebben we voornamelijk veel informatie verkregen over de fair trade chocoladeproductie op het kantoor van de enige echte Tony’s Chocolonely.
Ook daar hebben we een duurzame fair trade winkel bezocht die biologisch geproduceerde kleding verkoopt.
Dankzij de vele verhalen van de mensen die werkzaam zijn in de wereld van de duurzame, biologische en fair trade producten hebben we heel wat informatie verkregen waarmee we een mooi werkstuk zullen leveren in Januari.
Mocht u interesse of zin hebben kom dan gerust langs tijdens de presentatie.
Jessy Li, Sophie Kalkman en Hana Hodžić