Op woensdag 23 november was het zover. Vijftien leerlingen uit 24-, 25- en 26-klassen vertrokken met de bus richting Schiphol. Voor sommige leerlingen extra spannend, omdat zij voor het eerst zouden gaan vliegen.
Zonder problemen kwam iedereen door de douane en in een mum van tijd landden wij op Kopenhagen Airport. Hier werden wij hartelijk ontvangen door een delegatie van onze Zweedse collega’s en vervolgende wij onze weg, van ca. 45 min, vanaf de Deense hoofdstad naar onze eindbestemming: Lund, Zweden.
Daar aangekomen was het inmiddels donker geworden, maar desondanks konden de leerlingen zonder problemen de opwachtende gastgezinnen vinden. Onze leerlingen hadden via alle mogelijke digitale communicatiemiddelen contact gezocht met de Zweedse leerlingen. Dit maakte de eerste echte kennismaking een stuk makkelijker.
De donderdag stond in het teken van kennismaking op de school en wat inleidende beschietingen voor wat betreft de onderwerpen die zouden worden behandeld met betrekking tot het thema van de week: Fairtrade en Duurzaamheid. Door middel van een speurtocht werd door de leerlingen het centrum verkend en werd uitgelegd wat de bedoeling van de week zou worden. Vrijdag stond in het teken van het werken aan de opdrachten en de presentatie die woensdagochtend zou moeten worden gehouden per groepje.
Het weekend stond in het teken van familieactiviteiten. Via de aangemaakte groepsapp kregen ook wij als docenten een leuk beeld van wat de leerlingen allemaal deden in het weekend bij de families. Van bezoekjes aan de McDonalds (hoe verrassend) tot bezoekjes aan de mooie bossen in het binnenland van Zweden, alles kwam voorbij. De leerlingen van De Ring van Putten hadden het in ieder geval prima naar hun zin.
Na het weekend werd er weer hard aan de slag gegaan. Maandag en dinsdag stonden in het teken van een bezoek aan een duurzame golfbaan, waar schapen werden gebruikt om het gras te maaien, en een bezoek aan Malmö, waar een bezoek werd gebracht aan een klimaatwoning. In Malmö kregen de leerlingen een idee hoe je op een zo eerlijk en duurzaam mogelijke manier kon wonen, zelf je eten kan produceren en zo zuinig mogelijk met energie om kan gaan. Daarna gingen de leerlingen zelf aan de slag: in groepjes probeerden leerlingen een ontwerp te maken op een 3d-printer. Als resultaat bijvoorbeeld een hoesje voor de mobiele telefoon met zonnecellen, om zo je telefoon op te kunnen laden, terwijl je hem gebruikt!
Op woensdagochtend waren de presentaties voor een groot deel van de school in Zweden. Erg spannend, maar onze leerlingen brachten het er met hun groepjes er goed vanaf! Zo konden we trots en tevreden op weg naar het vliegveld. Na een redelijk voorspoedige reis aan het begin van de avond kwamen we weer in Spijkenisse aan.
Voor zowel de leerlingen als de begeleiding was het een hele mooie ervaring, vooral ook de kennismaking en het leren van een andere school en cultuur. Wij verheugen ons erg op het moment dat de Zweedse leerlingen en collega’s in maart ons land aandoen!
(Hester van der Hoek en Jean-Paul van Diggelen)