Afgelopen week hebben de leerlingen die niet mee op reis gingen naar Texel of Maastricht een afwisselende en inspannende week gehad op school, elders in Spijkenisse of in Rotterdam. Op verzoek van de projectweek coördinator, mevrouw Makay, hebben verschillende docenten op creatieve wijze invulling gegeven aan de projectweek.
Sport
Maandag stond boksen op het programma bij Sportcentrum Spijkenisse. Voor veel leerlingen was dit de eerste kennismaking met boksen, maar verrassend genoeg ging het de leerlingen erg makkelijk af. Boksleraar Ronald geeft deze lessen al vele jaren vol enthousiasme!
Dinsdag stond in het teken van squash bij Sportcentrum Halfweg. Squash is een sport die bij veel leerlingen onbekend is. Na een korte uitleg door Onno Ronteltap konden de leerlingen los gaan. De leerlingen speelden een onderling toernooi. De kreten die zij hierbij slaakten, gaven aan dat ze het ook deze dag prima naar hun zin hadden!
Woensdag waren de leerlingen te vinden bij Holland Indoor Sport in Spijkenisse en werd er geklommen! Na een heldere instructie -met de nadruk op veiligheid- klommen de eerste leerlingen omhoog richting het klimparcours. Kliminstructeur Gert-Willem bood de leerlingen een uur lang een uitdagend parcours aan. Hierbij verlegden leerlingen hun grenzen. Bij klimmen heb je namelijk te maken met het overwinnen van angsten en hoogtevrees. Gert-Willem wist dit gelukkig allemaal in goede banen te leiden, waardoor het voor de meeste leerlingen een mooie ervaring werd.
Donderdag werd de projectweek afgesloten bij Sportcentrum Spijkenisse in Waterland waar we maandag begonnen waren, maar dit keer gingen de leerlingen kickboksen! Instructeur Ronald was wederom van de partij om de leerlingen op enthousiaste wijze les te geven. Bij een aantal leerlingen was duidelijk te zien dat het niet hun eerste kennismaking was met kickboksen. Daarnaast waren er ook leerlingen waarvoor het kickboksen een nieuwe ervaring was. Zij hebben het duidelijk als positief ervaren.
We kunnen terugkijken op een geslaagde week!
Namens de vakgroep LO,
Onno Ronteltap
Dans – Come as you are, leave like a star
Deze week hebben de leerlingen die hadden gekozen voor de projectgroep dans echt een dansontwikkeling doorgemaakt!
Op maandag maakten de leerlingen kennis met veel verschillende dansstijlen, waaronder hiphop, latin en showdance. Ze kregen informatie over de dansstijl, luisterden diverse liedjes en dansten in die stijl. Doordat de leerlingen kennismaakten met de diversiteit leerden ze hun favoriete dansstijl(en) kennen.
De dinsdag werd gevuld met een opdracht, namelijk het verzinnen van een eigen choreografie. De leerlingen wilden graag met de hele groep een choreografie maken. Ze hebben gekozen voor een mix van Zuid-Amerikaanse dansstijlen op het nummer Reggaetón Lento van Little Mix. De groep werd in drie groepjes verdeeld en ieder groepje bedacht een korte choreografie. Deze choreografieën werden aan de andere groepjes geleerd.
Op woensdag gingen de leerlingen de choreografieën herhalen en samenvoegen, zodat het passend werd op de muziek. Ook maakten zij kennis met de verschillende manieren van een warming-up en cooling-down. Aan het einde van deze dag was de choreografie af en klaar om geshowd te worden!
Donderdag gingen we op excursie in Spijkenisse. Zo sloten de leerlingen van de projectgroep dans de projectweek af met een dansworkshop bij Het Centrum voor de Kunsten. Ze kregen les van een internationale danseres die had gestudeerd aan de dansacademie in Amsterdam. Deze dag zijn de leerlingen aan de slag gegaan met moderne dans, met als afsluiting een echte choreografie uit de moderne danswereld.
Het was een geslaagde dansweek!
Kimberley Knöps
Muziek
Maandag is gestart met het instuderen van twee nummers, ‘Back to Black’ van Amy Winehouse en ‘It’s Time’ van Imagine Dragons. De hele week is er met elkaar gezellig muziek gemaakt, in vier ochtenden zijn de twee nummers ingestudeerd.
De meeste leerlingen die bij de projectgroep muziek aanwezig waren, hebben geen muziekles meer gehad sinds de onderbouw. Vooral deze groep leerlingen was heel enthousiast. De leerlingen merken in zo’n projectweek namelijk hoe fijn het is om met elkaar muziek te maken.
De projectweek werd op donderdag afgesloten met een optreden. Dit optreden was voor veel leerlingen, maar vooral voor de zangeressen, heel spannend. Bij het afsluitende mini-concert kwamen ouders kijken, mede-leerlingen en een aantal docenten. Mede dankzij deze belangstelling werd de projectweek voor de projectgroep muziek op sfeervolle wijze afgesloten.
Namens de vakgroep muziek,
Ton Hordijk
Berlijn en de Berlijnse Muur
9 November 1989: Na 28 jaar valt eindelijk de Berlijnse Muur. Deze historische gebeurtenis luidde het einde van de “socialistisch-communistische heilstaat” DDR (Duitse Democratische Republiek) in. Een onmenselijk regime houdt op te bestaan. Op 7 oktober 1989 wordt nog het 40-jarig
jubileum van de DDR met grote parades gevierd. De leider van de DDR, Erich Honecker, laat in zijn toespraak weten, dat de DDR ook over 40 jaar nog zal bestaan. Vier weken later kunnen de Oost-Duitse burgers vrij naar het Westen reizen: de Muur is gevallen. Berlijn is als geen andere stad in Duitsland verbonden met deze dramatische gebeurtenissen. De ‘Berliner Mauer’ was het symbool van onderdrukking.
Maandag startte het project met een gastcollege van het DIA: Het Deutschland Institut Amsterdam. De spreker, Gunnar Planitzer, vertelde op indrukwekkende wijze over zijn tijd in de DDR en in het bijzonder over zijn belevenissen als grenssoldaat. Hij was als dienstplichtig soldaat in de Nationale Volksarmee belast met het onderhouden van de communicatie aan de grens. De belangrijkste opdracht: Het melden van vluchtpogingen aan de Berlijnse Muur. Vanwege zijn kritische houding ten opzichte van het regime, belandde hij in de gevangenis. Zijn verhaal illustreerde hij met tal van authentieke objecten en documenten uit zijn tijd als soldaat en burger van de DDR. Ook werd de DDR-tentoonstelling op school bezocht: Hier konden de leerlingen nog meer interessante voorwerpen bekijken.
Op dinsdag was het tijd voor een echt Duits ontbijt, of in goed Duits: ein deutsches Frühstück. De leerlingen werden verwelkomd door de geur van versgebakken Kaiser- en Körnerbrötchen, speciaal geïmporteerd vanuit de Duitse stad Aken. Ook konden zij zich tegoed doen aan echte kaas uit Duitsland, diverse soorten jam en uiteraard sinaasappelsap. Daarna hebben de leerlingen zich beziggehouden met opdrachten over de Muur: Om welke redenen vertrokken de mensen uit de DDR en lieten zij hun hele bestaan achter?
Woensdag stond in het teken van film. De spannende film ‘De ballon’ vertelt het verhaal over twee families uit de DDR die besluiten om met een zelfgemaakte heteluchtballon naar West-Duitsland te vluchten. In aansluiting op de film werd in de groep gesproken over het belang van vrijheid: vrijheid van meningsuiting en jezelf kunnen zijn. En over wat het betekent in een land te leven waarin die vrijheid wordt onderdrukt. Ook vandaag de dag zijn er helaas tal van landen, waarin het leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is.
De projectweek werd op donderdag afgesloten met een stadswandeling door Rotterdam. Rotterdam, wat heeft die stad met Berlijn te maken? Beide steden zijn getekend door de dramatische gevolgen van oorlog en verwoesting en hebben een fase van wederopbouw doorgemaakt. De impact, die geschiedenis op steden kan hebben, is ook vandaag de dag nog te zien in zowel Berlijn als in Rotterdam. Een ervaren gids van ‘Het Gilde Rotterdam’ liet de leerlingen op diverse plekken zien hoe de stad door het bombardement van 14 mei 1940 voorgoed is veranderd.
In de vier dagen van het project Berlijn hebben de leerlingen ervaren hoe belangrijk en kostbaar het is om in vrijheid te kunnen leven. En dat dit helaas niet vanzelfsprekend is, ook anno 2021 niet. Nog steeds worden mensen door muren van elkaar gescheiden: Of dat nu de grens tussen Noord- en Zuid-Korea is, of, heel actueel, het prikkeldraad tussen Polen en Wit-Rusland.
Namens de vakgroep Duits,
Henk-Jan van Dommelen