Projectweek bovenbouw

De bovenbouw heeft de tweede projectweek gehad van dit schooljaar.
Hieronder een verslag.

 

 

 

Beeld en manipulatie project 46

Hoe groen is Spijkenisse? Wat vindt u van kinderen? Donald Trump is de meest aantrekkelijke man op aarde…….  Zo maar een greep uit de onderwerpen die de leerlingen naar voren brachten tijdens de projectweek met als thema: beeldmanipulatie.

Leerlingen uit 4 vwo  kregen aan het begin van de week een introductie van bureau Fris over beeldmanipulatie en hoe hier door de media gebruik van gemaakt wordt om mensen op een verkeerd been te zetten. Daarbij werd gekeken naar het gebruik van muziek, cameraposities en voice overs. Na de workshop gingen de leerlingen in groepjes aan de slag om hun eigen korte documentaire te maken, waarin ze naar hartenlust mochten manipuleren.

Op donderdag werden de filmpjes gepresenteerd. We kijken terug op een geslaagd project waarbij de leerlingen hard en met veel plezier hebben gewerkt.

(de heer Moddin Meyer en mevrouw Annemieke Goelema)

Wereldhandelsspel 56

Leerlingen uit 5 vwo die economie in hun pakket hebben, hebben gewerkt aan het wereldhandelsspel. Het spel laat je zien hoe landen in het echt worden bestuurd op het gebied van de economie. In het spel zijn er 6 landen – De Verenigde Staten, Nederland, Brazilië, India, Angola en Honduras – en elk land zit in een andere ontwikkelingsfase. Waar Nederland en de Verenigde Staten ontwikkelde landen zijn, Brazilië en India opkomende landen zijn, zijn Angola en Honduras ontwikkelingslanden. Dit maakt het dat ieder groepje bij dit spel een andere strategie moet hebben en dus volledig anders speelt. Het spel bestaat uit verschillende rondes waarbij je bij elke ronde een budget hebt en dit moet worden geïnvesteerd in verschillende zaken. Naarmate er meer rondes zijn gespeeld snap je steeds beter wat je moet doen. Je wilt natuurlijk zo hoog mogelijk op de lijst uitkomen. Als afsluiting moesten we een presentatie houden. Je kreeg een ‘speldoel’ en dat moest je dan voor elk land van het spel uitwerken. Het was heel leuk om te zien wat groepjes hadden gedaan en zo kreeg je ook een soort samenvatting van het hele spel.

Matthijs en Daniëlle uit 56-1

Xpi-project 56

De afgelopen projectweek was een gigantisch succes. De projectweek hield in dat we verschillende practica aan brugklassers moesten geven. Ver van te voren werd ons over deze interessante projectweek verteld, hierdoor konden wij al snel groepjes maken en een bepaald vak, natuurkunde, biologie of scheikunde, kiezen waarover ons practicum zou gaan. In de projectweek kregen wij 2 dagen om een leuk proefje te zoeken of te bedenken en alles voor te bereiden en uit te werken. Tevens moesten wij onze voorbereidingen en uitwerkingen beschrijven in een boekje dat tegelijkertijd als verslag diende. Dit boekje bracht ons stapsgewijs door de projectweek heen, waardoor alles super duidelijk was. Om onze proefjes uit te voeren kregen we 3 keer een groepje van 3 of 4 brugklassers, die allemaal supergoed meededen en erg gemotiveerd waren. Enkele proefjes die de leerlingen van 5 vwo, met een natuurprofiel, bedacht hadden waren; een smaaktest, een stuiterbal maken, een molecuul bouwen van snoepjes en geld verbranden zonder dat het wegbrandt. Onder goede begeleiding van verschillende leraren zijn de proefjes uitstekend verlopen. De reacties van zowel de 5 VWO-ers, de brugklassers als de leraren waren superpositief. Het enige minpunt was, dat het zo snel afgelopen was. Wij hebben onwijs veel van deze projectweek geleerd, onder andere hoe je het beste practica kan geven. Dus wij vonden het echt een geweldige week.

Max en Emmie uit 56-2