Project striptekenen

In de week vóór de herfstvakantie zijn we met een groep leerlingen aan de slag gegaan met stripverhalen in het algemeen en de serie Agent 327 in het bijzonder.

Op dag 1 zijn we bezig geweest met de geschiedenis van het stripverhaal. Alle leerlingen hebben hun naam in Egyptisch beeldschrift geschreven en er is zelf een heuse grottekening gemaakt.

Als voorbereiding op de ‘grote’ opdracht van deze week, bekeken we een korte documentaire over Martin Lodewijk, de schepper van Agent 327, en werden platen hout in de grondverf gezet. Want….

Agent 327, Hendrik IJzerbroot, en zijn rondborstige collega Olga Lawina werden (soms meer dan) levensgroot door de leerlingen nageschilderd.

Nadat de werkstukken keurig uitgezaagd waren, werden zij met hun makers op de gevoelige plaat vastgelegd.

De week werd afgesloten met een bezoek aan het museum ‘Strips !’ in Rotterdam, waar nog tot en met 20 november een tentoonstelling van het werk van Martin Lodewijk valt te bewonderen.

De ‘oude meester’ (hij is inmiddels 77 jaar) en regerend Godfather van het Nederlandse stripverhaal was voor onze leerlingen naar het museum gekomen om vragen te beantwoorden. Diverse vragen werden naar tevredenheid van de Ringers beantwoord; Had u niet liever bekend willen worden als muzikant? Komt er nog een nieuw Agent 327 avontuur? Heeft u tips voor beginnende striptekenaars? En nog flink wat meer…

Twee vragen vielen op: Waarom heeft Olga van die ontzettend grote borsten? Zou het niet leuk zijn als ze een keer haar haren los draagt?

Het deed Martin plezier deze vragen te beantwoorden en wij kennen het geheim.

Terugkijkend op de week? Een groot succes.

(Ron Moreel)