Project StreetArt vierde klas

Bij StreetArt denken we vaak aan een snel geplaatste tag, een krabbel die je om de 10 meter weer tegenkomt. Maar StreetArt omvat véél meer. Een mooie graffiti onder een viaduct of op een geluidswal. Beelden behoren ook tot de straatkunst en niet te vergeten alle fantastische muurschilderingen die vaak vele vierkante meters groot zijn. In Rotterdam zijn er vele te vinden. Sinds kort zijn de pijlers van het metroviaduct hier in Spijkenisse ook onder handen genomen om de stad te verfraaien. Goed initiatief, vind ik. 

Toen aan mij gevraagd werd of ik weer een workshop zou willen doen tijdens de reisweek, dacht ik meteen aan dit onderwerp. Maar hoe realiseer je dat?                                                                          Simpel, je gaat met een groep leerlingen naar Rotterdam en maakt daar een wandeling van Maashaven naar Wilhelminaplein. Je stapt weer op de metro naar CS en loopt via Kruisplein, Kruiskade, dwars door het Oude Westen naar de Binnenweg. Ga naar Google ‘Street art Rotterdam’ en u vindt vele muurschilderingen die wij hebben gezien. Vandaar liepen wij naar het Depot Boijmans van Beuningen om te eindigen met een groepsfoto in de spiegelende wand van dit gebouw. We hadden toen ruim 8 km gewandeld en dat zonder klagende deelnemers. We waren onderweg natuurlijk wel gestopt voor enige fastfood. Onderweg maakten de leerlingen vele foto’s van kunstwerken en blinde muren. Deze laatste foto’s hadden ze nodig voor het maken van hun muurschildering. 

Op school zijn de leerlingen hun ‘muurschildering’ gaan maken op een stuk tekenpapier. Dat mocht een graffiti, stripfiguur, een mens of dier zijn. Wanneer de tekening was ingekleurd, werd deze op de scanner gelegd en er een bestandje van gemaakt. In het computerlokaal zochten ze een gefotografeerde muur uit of zochten die op Google. Ze haalden hun bestand van de tekening op en bewerkten die via fotoshop. Als laatste plakten ze hun tekening op een muur. De resultaten waren verbluffend. 

Ik weet zeker dat zowel alle leerlingen die aan de workshop hebben meegedaan als mijn collega’s de heer Moreel en mevrouw Leenderts, die mij hebben geholpen, dit met veel plezier hebben gedaan. Voor mij was deze workshop mijn laatste in een lange reeks. Mijn pensioen lonkt! 

Peter van Deursen