Project Berlijn vierde klas

Tijdens de reisweek van klas 4 werd aan de thuisblijvers o.a. het thema Berlijn aangeboden. Na de gezamenlijke aftrap in de aula werden de vierdeklassers door de begeleiders van de desbetreffende groepen meegenomen.

Bij het thema Berlijn begonnen we met een heerlijk Duits ontbijt. Daarna kwam al snel het onderwerp de Muur ter sprake. Na een aantal indrukwekkende, korte filmpjes konden de leerlingen alvast vragen opschrijven die ze de volgende dag aan een oud-medewerker aan de oostzijde van de muur konden stellen.

Op dinsdag kwam Gönnar , een man die op 18-jarige leeftijd berichten stuurde d.m.v. morsecodes. Zijn verhalen waren bijzonder en voor ons nauwelijks voor te stellen. Na een bezoek aan 2 vitrines met voorwerpen uit de voormalige DDR gingen de leerlingen richting huis.

Op woensdag hebben we de film “de ballon” in de klas gekeken, een film over 2 jonge gezinnen die via een zelfgemaakte luchtballon naar het Westen zijn gevlucht.

Donderdags zijn we met de metro naar Rotterdam gegaan. Vanaf het stadhuis kregen we van Joost een rondleiding langs de brandgrens. Bij verschillende monumenten, ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog, vertelde Joost de bijbehorende verhalen.

Na een korte afsluiting op vrijdag en een concertbezoek bij de groep muziek hopen we dat de leerlingen op een andere, maar toch ontspannen manier iets van het thema Berlijn hebben opgestoken.

Mevrouw Makay en mevrouw Miog