Het boekenpakket
Op De Ring van Putten maken de leerlingen gebruik van een pakket met schoolboeken: het ‘boekenpakket’. Zij ontvangen ieder schooljaar het juiste boekenpakket, afgestemd op de klas en -eventueel- het gekozen profiel en moeten het boekenpakket aan het einde van het schooljaar weer inleveren.
De organisatie met betrekking tot de uitgifte en inname is in handen van de firma Van Dijk. Er zijn voor de ouders/verzorgers géén kosten verbonden aan het gebruik van deze leermiddelen.
Aanvragen en inleveren van het boekenpakket
Ouders/verzorgers moeten zelf een boekenpakket voor hun kind aanvragen bij Van Dijk. Deze aanvraag gebeurt via de website van Van Dijk. Over de aanvraagprocedure en het inleveren van de boekenpakketten ontvangen ouders/verzorgers tijdig informatie.
Werkboeken
Sommige vakken maken gebruik van werkboeken. Leerlingen mogen niet in alle werkboeken schrijven. Om welke boeken het gaat, staat op de boekenlijst die de leerlingen bij hun boekenpakket ontvangen. Hun docenten zullen hen hierop ook wijzen.
Mocht een leerling onverhoopt schrijven in een werkboek waarin dit niet is toegestaan, zal Van Dijk de vervangingskosten in rekening brengen.
Het Rijk beschrijft vier categorieën schoolkosten:
Categorie 1: lesmateriaal
Dit heeft kortweg betrekking op de lesboeken (zoals leerboeken, werkboeken en tabellenboeken) die een leerling per leerjaar nodig heeft.
De kosten die hierbij behoren, zijn voor de school. De schoolboeken zijn voor de ouders gratis. Zie ook de informatie over het boekenpakket hierboven.
Categorie 2: persoonsgebonden materiaal
Dit gaat om de kosten van voorgeschreven persoonsgebonden materiaal dat langer dan een jaar meegaat (zoals een atlas, woordenboeken, rekenmachine, schriften, schrijfmateriaal).
De kosten die hierbij behoren, zijn voor de ouders.
Categorie 3: elektronische informatiedragers
Dit zijn informatiedragers, zoals een laptop of tablet.
De brugklasleerlingen van De Ring van Putten moeten vanaf het schooljaar 2022-2023 over een laptop voor schoolgebruik beschikken. De leerlingen kunnen deze via een door de school geselecteerde aanbieder huren of aanschaffen. De kosten hiervoor zijn voor de ouders/verzorgers. Leerlingen kunnen ook gebruik maken van een eigen laptop of een in een eigen beheer aan te schaffen laptop mits deze aan de door de school gestelde specificaties voldoet. Meer informatie hierover kan men via de ICT-coördinator van de school verkrijgen.
Indien de aanschaf of huur van een laptop voor ouders/verzorgers op financiële bezwaren stuit, kan men mogelijk aanspraak maken op ondersteuning van Stichting Leergeld.
Categorie 4: kosten voor extra activiteiten buiten het verplichte onderwijsprogramma
Dit zijn de kosten van schoolreizen en overige uitjes (bijvoorbeeld het uitje voor examenleerlingen) en alle overige activiteiten die de school buiten de lessen om en ten behoeve van de leerlingen (of een groep leerlingen) organiseert.
De school kan de ouders een vrijwillige bijdrage vragen voor deze extra activiteiten. De school mag leerlingen niet van deelname uitsluiten indien de ouders deze bijdrage niet voldoen.
Toelating tot de school is niet afhankelijk van de betaling van de vrijwillige bijdragen.
De medezeggenschapsraad van De Ring van Putten heeft de notitie Ouderbijdragen 2022-2023 (10 juni 2022) goedgekeurd. Daaruit komt het volgende voort.
Zoals hierboven te lezen is, is een deel van de schoolkosten voor rekening van de school en een deel voor de ouders/verzorgers. Bij aanvang van het schooljaar brengt de school de ouders/verzorgers de ouderbijdrage in rekening die op de volgende wijze verdeeld is:
De noodzakelijk ouderbijdrage
Deze kosten worden ‘noodzakelijk’ genoemd, omdat ze betrekking hebben op uitgaven waaraan de school veel belang hecht en waarvan zij vindt dat ze noodzakelijk zijn om de leerlingen optimaal aan het onderwijsproces te kunnen laten deelnemen.
Het gaat aan de ene kant om kosten voor zaken waarvan de ouders zelf bepalen of zij er gebruik van maken, zoals de huur van een kluisje, een tekenetui van de school, of een proefwerkbloc van de school. Maar tegelijkertijd kunnen leerlingen op school nauwelijks zonder kluisje en moeten zij over de juiste tekenspullen beschikken.
Aan de andere kant heeft dit deel van de bijdrage bijvoorbeeld betrekking op de bijdragen ten behoeve van de afronding van het vak lichamelijke opvoeding in het examenjaar van de havo- en vwo-klassen met ‘sportoriëntatie’. Voor de extra kosten die hieruit voortkomen vanwege de inhuur van externe partners, wordt aan de ouders van deze leerlingen vanaf de tweede klas een bedrag in rekening gebracht.
De bijdrage aan de oudervereniging
Dit deel van de ouderbijdrage wordt beheerd door de oudervereniging. Zij stelt de hoogte van deze bijdrage jaarlijks vast en zij legt tijdens de jaarlijkse bijeenkomst waarvoor alle ouders/verzorgers worden uitgenodigd, verantwoording af over haar uitgaven. De uitgaven waaraan de oudervereniging de ouderbijdrage besteedt, hebben over het algemeen betrekking op: attenties ‘lief en leed’ voor leerlingen en medewerkers, een bijdrage aan het fotojaarboek voor examenleerlingen, een bijdrage aan culturele activiteiten (bijvoorbeeld via de CJP-pas) en excursies.
De oudervereniging realiseert zich dat de ouders van onze leerlingen vanwege actuele ontwikkelingen geconfronteerd worden met tal van prijsstijgingen. Hoewel deze stijgingen ook betrekking hebben op de uitgaven van de oudervereniging heeft zij besloten ook het aankomende schooljaar de bijdrage aan de oudervereniging niet te verhogen.
Vrijwillig
Zowel de ‘noodzakelijk ouderbijdrage’ als de ‘bijdrage aan de oudervereniging’ zijn vrijwillig. Alle leerlingen kunnen profiteren/gebruikmaken van alle uitgaven die uit deze bijdrage voldaan worden. Hierop zijn echter twee uitzonderingen:
De school raadt het weliswaar sterk aan om hiervan gebruik te maken, maar de school stelt het niet verplicht. Kortom: ouders kunnen ervoor kiezen hiervan geen gebruik te maken en de kosten ervan niet te voldoen. Andersom kunnen ouders hun kind geen gebruik laten maken van een kluisje of het tekenetui laten leveren indien zij de bijbehorende kosten niet voldoen.
Op de jaarlijkse factuur zullen de ouders worden gewezen op het vrijwillige karakter van de ouderbijdrage. Er wordt hun ook de mogelijkheid geboden om ervoor te kiezen om hiervan delen niet voldoen.
Wat als ouders de bijdrage niet betalen?
Zoals gezegd: de school zal geen onderscheid maken tussen leerlingen van wie de ouders wel en niet betalen. Zowel de oudervereniging als de school voeren al jaren het beleid dat, zolang slechts enkele ouders de vrijwillige bijdrage niet betalen, álle leerlingen aan alle activiteiten en programma’s kunnen deelnemen die van de ouderbijdrage worden betaald.
Tegelijkertijd geldt: de faciliteiten staan of vallen met de bereidheid van de ouders de bijdrage te betalen.
Kortom: afhankelijk van het aantal mensen dat de ouderbijdrage heeft voldaan, zal jaarlijks vastgesteld moeten worden of de activiteiten die hiervan betaald worden daadwerkelijk kunnen worden georganiseerd.
Een voorbeeld van zo’n activiteit is de vierdeklasreis.
De vierdeklasreis
De buitenlandse reizen in de vierde klas maken al decennia onlosmakelijk deel uit van onze school. Voor veel leerlingen zijn deze reizen het hoogtepunt van hun schooltijd. De school stelt zich daarom ten doel zich telkens tot het uiterste in te spannen om deze ook onder de huidige wetgeving rondom vrijwillige ouderbijdrage te blijven organiseren. Hierbij gelden een vorm en voorwaarden die passen bij de financiële omstandigheden. Kortom: Er moeten voldoende betalende deelnemers zijn om de reis voor alle deelnemers te kunnen organiseren.
Verrekening borg slot kluisje
Tot en met het schooljaar 2021-2022 verhuurde de school kluiskastjes met een hangslot. Voor dit hangslot werd een borgsom in rekening gebracht. Bij het inleveren van het kluisslot werd de borgsom gerestitueerd.
Met ingang van het voorjaar van 2022 heeft de school nieuwe kluisjes in gebruik. Deze kluisjes hebben geen hangslot. Aan de (ouders/verzorgers van de) leerlingen die bij de ingebruikname van de nieuwe kluisjes het hangslot én een volledig ingevuld restitutieformulier hebben ingevuld, wordt de borgsom teruggestort. De hoogte van de borg is afhankelijk van het type hangslot dat is gebruikt. Dit bedrag – € 12,50 of € 19,00- is per leerling op het restitutieformulier aangegeven.
Gedragscode schoolkosten voortgezet onderwijs
De gedragscode schoolkosten voortgezet onderwijs is samengesteld door besturenorganisaties, ouderorganisaties en de organisatie voor schoolleiders in het voortgezet onderwijs. De schoolleiding sluit zich aan bij de doelstelling van deze gedragscode, het realiseren van transparantie en beheersbaarheid van de schoolkosten voortgezet onderwijs, en neemt deze gedragscode dan ook als uitgangspunt. De school is opgenomen op een zogenaamde witte lijst van scholen, een lijst van scholen die zich houden aan de gedragscode.