Ouderbijdragen
Het Rijk beschrijft vier categorieën schoolkosten:
Categorie 1
De kosten voor deze lesmaterialen belast de school niet door aan de ouders/verzorgers.
Categorie 2
De school informeert de ouders/verzorgers over het aan te schaffen persoonsgebonden en verbruiksmateriaal, zodat zij vervolgens zelf tot aanschaf kunnen overgaan. Deze kosten maken ook deel uit van de noodzakelijke ouderbijdrage (zie 3.1) -het gaat dan om bijvoorbeeld toets- en examenpapier. De kosten die hieruit voortkomen, zijn voor de ouders/verzorgers.
Categorie 3
Met ingang van het schooljaar 2022-2023 werkt de school met een laptop voor alle leerlingen. De invoer hiervan start in de brugklas en ‘groeit’ vervolgens jaarlijks verder de school in.
De notitie Een device voor alle leerlingen, een logische volgende stap richting de toekomst (24 mei 2021) is inmiddels van kracht en hierin staan de details hierover. Er staat onder andere dat de bijbehorende kosten voor de ouders/verzorgers zijn, conform de voorwaarden die bij de kosten uit categorie 3 behoren. Ouders voor wie het dragen van de kosten bezwaarlijk is, kunnen een beroep doen op de Stichting Leergeld, indien zij voldoen aan de inkomenstoets die deze stichting hanteert. De ouders van de aankomende brugklasleerlingen zijn over de financiële consequenties op de hoogte gesteld.
Categorie 4
Op deze kosten heeft de wetswijziging vrijwillige ouderbijdrage (1 augustus 2021) betrekking. Alle leerlingen moeten kunnen deelnemen aan deze activiteiten, los van het feit of hun ouders de bijbehorende bijdrage al dan niet hebben voldaan. In deze notitie beschrijft de school hoe zij met de organisatie van dergelijke activiteiten omgaat.
De vrijwillige ouderbijdrage 2023-2024
Bij aanvang van het schooljaar brengt de school de ouders/verzorgers een aantal kosten in rekening die op de volgende wijze verdeeld zijn:
De vrijwillige schoolbijdrage
Deze kosten worden ‘noodzakelijk’ genoemd, omdat ze betrekking hebben op uitgaven waaraan de school veel belang hecht en waarvan zij vindt dat ze noodzakelijk zijn om de leerlingen optimaal aan het onderwijsproces te kunnen laten deelnemen.
Het gaat aan de ene kant om kosten voor zaken waarvan de ouders zelf bepalen of zij er gebruik van maken, zoals de huur van een kluisje, een tekenetui van de school, of een proefwerkbloc van de school. Maar tegelijkertijd kunnen leerlingen op school nauwelijks zonder kluisje en moeten zij over de juiste tekenspullen beschikken.
Aan de andere kant heeft dit deel van de bijdrage bijvoorbeeld betrekking op de bijdragen ten behoeve van de afronding van het vak lichamelijke opvoeding in het examenjaar van de havo- en vwo-klassen met ‘sportoriëntatie’. Voor de extra kosten die hieruit voortkomen vanwege de inhuur van externe partners, wordt aan de ouders van deze leerlingen vanaf de tweede klas een bedrag in rekening gebracht.
De vrijwillige bijdrage aan de oudervereniging
Dit deel van de ouderbijdrage wordt beheerd door de oudervereniging. Zij stelt de hoogte van deze bijdrage jaarlijks vast en zij legt tijdens de jaarlijkse bijeenkomst waarvoor alle ouders/verzorgers worden uitgenodigd, verantwoording af over haar uitgaven. De uitgaven waaraan de oudervereniging de ouderbijdrage besteedt, hebben over het algemeen betrekking op: attenties ‘lief en leed’ voor leerlingen en medewerkers, een bijdrage aan het fotojaarboek voor examenleerlingen, een bijdrage aan culturele activiteiten (bijvoorbeeld via de CJP-pas) en excursies.
De oudervereniging realiseert zich dat de ouders van onze leerlingen vanwege actuele ontwikkelingen geconfronteerd worden met tal van prijsstijgingen. Hoewel deze stijgingen ook betrekking hebben op de uitgaven van de oudervereniging zal ook het aankomende schooljaar de bijdrage aan de oudervereniging niet worden verhoogd.
Zie voor een overzicht per leerjaar de tabel verderop.
De wetswijziging vrijwillige ouderbijdrage
De wetswijziging vrijwillige ouderbijdrage heeft betrekking op de kosten uit categorie 4.
Het doel van deze wet is om te voorkomen dat leerlingen uitgesloten worden van activiteiten of programma’s die door de school worden georganiseerd, indien ouders de bijbehorende bijdrage niet betalen. Dit betekent dat alle leerlingen moeten kunnen meedoen aan alle programma’s en activiteiten die de school aanbiedt -ook activiteiten buiten het verplichte schoolprogramma.
Gevolgen van de wetswijziging voor De Ring van Putten
De vrijwillige ouderbijdrage
Beide delen van de ouderbijdrage (zie 3) zijn vrijwillig. Alle leerlingen kunnen profiteren/gebruikmaken van alle uitgaven die uit deze bijdrage voldaan worden, ook indien hun ouder(s)/verzorger(s) een of beide delen van de vrijwillige ouderbijdrage niet hebben voldaan. Hierop zijn echter twee uitzonderingen:
De school raadt het weliswaar sterk aan om hiervan gebruik te maken, maar de school stelt het niet verplicht. Kortom: ouders kunnen ervoor kiezen hiervan geen gebruik te maken en de kosten ervan niet te voldoen.
Op de jaarlijkse factuur zullen de ouders worden gewezen op het vrijwillige karakter van de ouderbijdrage. Er wordt hun ook uiteengezet hoe zij kunnen aangeven indien zij hiervan (delen) niet voldoen.
Extra activiteiten
Deze kosten maken deel uit van categorie 4.
De Ring van Putten bracht tot de wetswijziging vrijwillige ouderbijdrage voor de extra activiteiten kosten in rekening bij de ouders/verzorgers van leerlingen die hieraan deelnamen. Dit had bijvoorbeeld betrekking op schoolreizen, uitwisselingen, of examenuitjes.
Wat als ouders de bijdrage niet betalen?
Zoals gezegd: de school zal geen onderscheid maken tussen leerlingen van wie de ouders wel en niet betalen. Zowel de oudervereniging als de school voeren al jaren het beleid dat, zolang slechts enkele ouders de vrijwillige bijdrage niet betalen, álle leerlingen aan alle activiteiten en programma’s kunnen deelnemen die van de ouderbijdrage worden betaald.
Tegelijkertijd geldt: de faciliteiten staan of vallen met de bereidheid van de ouders de bijdrage te betalen. Op basis van de jaarlijks gerealiseerde betalingen zullen de oudervereniging en de schoolleiding moeten vaststellen in hoeverre zij alle gebruikelijke uitgaven daadwerkelijk kunnen doen.
Werkwijze vanwege wetswijziging
Om zekerheden in te bouwen, worden er vooraf met aanbieders/reisorganisatoren afspraken gemaakt over tijdige, kosteloze annulering.
Bovendien moeten ouders/verzorgers -afhankelijk van de aard van de activiteit- bij het definitief aanmelden van hun kind voor deelname verklaren of zij de bijbehorende bijdrage betalen. Hierbij kan men aangeven het bedrag helemaal of gedeeltelijk te betalen. Afhankelijk van de omvang van het bedrag biedt de school de gelegenheid in termijnen te betalen.
Voor ouders die betalingen hebben gedaan voor een activiteit die vanwege te weinig betalende deelnemers niet kan doorgaan, vindt restitutie plaats.
Voor het bovenstaande gelden werkwijzen die passend zijn bij de verschillende activiteiten -voor het organiseren van een schoolfeest gelden per slot van rekening andere omstandigheden en voorwaarden dan voor een buitenlandse reis.
In sommige gevallen kan de school profiteren van subsidiering -zoals via Erasmus+. Hieraan kan een beperkt aantal leerlingen deelnemen. Het is dan toegestaan om via loting vast te stellen welke leerlingen hieraan kunnen deelnemen. Zolang de school kan beschikken over NPO-gelden kunnen deze ook worden aangewend.
De school kan overwegen een activiteit op te nemen in het curriculum en de lumpsum aanwenden om de kosten hiervoor te voldoen. Idealiter wordt dit opgenomen in de begroting.
Gedragscode schoolkosten voortgezet onderwijs
De gedragscode schoolkosten voortgezet onderwijs is samengesteld door besturenorganisaties, ouderorganisaties en de organisatie voor schoolleiders in het voortgezet onderwijs. De schoolleiding sluit zich aan bij de doelstelling van deze gedragscode, het realiseren van transparantie en beheersbaarheid van de schoolkosten voortgezet onderwijs, en neemt deze gedragscode dan ook als uitgangspunt. De school is opgenomen op een zogenaamde witte lijst van scholen, een lijst van scholen die zich houden aan de gedragscode.
Het boekenpakket
De leerlingen maken gebruik van een boekenpakket. De organisatie omtrent het beheer van dit pakket, zoals de uitgifte en inname zijn in handen van de firma Van Dijk. Ouders dienen zelf zorg te dragen voor de aanvraag van het boekenpakket van hun kind. Dit gebeurt via de website van Van Dijk: www.vandijk.nl. Aan het einde van het schooljaar informeert de school de ouders over de werkwijze. Voor het gebruik van het boekenpakket brengt de school de ouders geen kosten in rekening.
Werkboeken
Sommige vakken maken gebruik van werkboeken. Echter: niet in alle werkboeken mogen de leerlingen schrijven. Welke boeken dit betreft, is te lezen op de boekenlijst die de leerlingen bij hun boekenpakket ontvangen. Hun docenten zullen hen hier ook op wijzen.
Mocht een leerling onverhoopt schrijven in een werkboek waarin dit niet is toegestaan, zal Van Dijk de vervangingskosten in rekening brengen.