Online Leerlingactiviteit

Op 28 april startte om 15 uur precies een race tegen de klok om onze ‘ontvoerde’ rector de heer Werleman te bevrijden. Twee weken geleden hadden de leerlingen al een uitnodiging gekregen om mee te doen aan een leerlingenactiviteit. Op de dag zelf zouden ze een mail met de benodigde informatie ontvangen. Als zij in die mail, die om 14.59 uur was verstuurd, op de link klikten, werden ze naar de site www.vindonzerector.nl geleid.

In plaats van de geplande activiteit werd hun hulp ingeroepen door een wanhopige mevrouw Dedeci, onze conrector, die een dringende oproep deed aan de leerlingen om mee te helpen met het terugvinden van de rector. Zij liet een losgeldbrief zien waarin de ontvoerders 200 Bitcoin vroegen. Ze zei dat er een zogeheten ‘War room’ was ingericht, deze werd bemand door de heer Tanis en de heer De Ruiter. De War room had een live feed waarin allerlei tips en oplossingen werden besproken, leerlingen konden hun eigen tips en vragen op de site zetten. Aan het eind van de dag moesten de leerlingen uitgezocht hebben wie de daders waren en waar de heer Werleman was gebleven.

Om tot een goede oplossing te komen, moesten de leerlingen de op een gevonden usb-stick versleutelde bestanden (met correspondentie tussen de ontvoerders) zien te ontsleutelen. Er was een codeboek gevonden waarmee ze de boodschappen konden decoderen. Om het bestand te openen moest er op de facebooksite van een zekere han.burgers.7 een wachtwoord gevonden worden. De facebooksite was door de ontvoerders, dom genoeg, per ongeluk prijsgegeven door een penindruk achter te laten op de losgeldbrief. Krassen met een potlood maakten het adres zichtbaar.

Overige aanwijzingen:

  • In het beginfilmpje van mevrouw Dedeci staat links een flesje, daarnaast ligt een doek. Op het fles staat een deel van het woord Chloroform te lezen. Tijdens het praten legt zij een schaar terzijde, er liggen nog wat extra strookjes met letters, zoals die van de losgeldbrief.
  • Op de usb-stick werden de zogeheten ’deleted files’ teruggehaald. Er werden filmpjes gevonden die op de bewakingscamera’s stonden. Daarop waren de verdachte bewegingen van dhr. Wittenberg te zien, op 1 fragment had hij de ‘chloroformdoek’ bij zich.
  • Op een ander filmpje lagen delen van de losgeldbrief met dezelfde schaar als in het startfilmpje. Er waren dameslaarzen te zien.
  • De heer Werleman was al aan zijn ontvoerders ontsnapt en was zo moe van alle Coronamaatregelen dat hij het laatste vliegtuig naar de Bahama’s had gepakt. Hij had wel een leeg vel papier achtergelaten in het stookhok waarin hij was vastgehouden. Het vel had een in citroensap geschreven bericht met zijn verblijfplaats. Ook dat was in code en als je die had gekraakt kon je een ip-adres intypen om de heer Werleman, tevreden nippend aan zijn glaasje ranja, in de zon te zien, de zacht ruisende palmen op de achtergrond. Hij zag er niet uit of hij van plan was om snel weer terug te keren.

Uiteindelijk hadden onderstaande leerlingen de daders, de heer Wittenberg en mevrouw Dedeci, en de verblijfplaats, de Bahama’s, weten te raden. Na de vakantie krijgen zij hun prijs.

  • Iku Li
  • Lukas Karpavičius
  • Giovanni de Groot