Nieuw vak op De Ring: programmeren

Op De Ring van Putten wordt met ingang van het nieuwe schooljaar het vak programmeren aan alle brugklasleerlingen aangeboden.

Leerlingen leren om analytisch en probleemoplossend te denken. Dit zijn belangrijke vaardigheden die bij ieder vak leerlingen verder kunnen en gaan helpen.

Het vak wordt op een aantrekkelijke manier aangeboden. Er wordt gestart met Scratch, een grafische programmeertaal die op een enkele basisschool ook al wordt aangeboden. Op een speelse manier worden de basisbegrippen van het programmeren aangeleerd.
Gaandeweg leren de leerlingen ook wat het Internet of Things (IoT) inhoudt en hoe je programma’s hiervoor kunt maken om sensoren uit te lezen. Uiteindelijk leren ze ook om in een niet grafische omgeving te coderen in de programmeertaal Python.

 

Bart de Ruiter, docent programmeren en informatica:
“Het vak programmeren past helemaal in deze tijd. We zijn de enige school in de regio die het vanaf de brugklas in de lessentabel opneemt voor alle leerlingen. Iedere leerling krijgt te maken met het verwerken van data op de computer. Dat geldt voor elke mbo-, hbo- en wo-vervolgopleiding. Daarom bieden we programmeren aan voor mavo, havo en vwo.
Bijkomend voordeel is dat leerlingen op deze manier ook beter weten wat een vak als informatica inhoudt. Informatica kan namelijk als examenvak in de bovenbouw gekozen worden. We zijn er van overtuigd dat we de leerlingen zo weer iets beter op hun toekomst voorbereiden. Niet voor niets is onze slogan: ”ready for the future”.”

Bron: Financieel Dagblad, 6 februari 2019