Meeloopdag tweede klassers

Ter voorbereiding op de toekomst (lees: het kiezen van een vakkenpakket en een beroepsopleiding) werden de leerlingen uit het tweede leerjaar op pad gestuurd, het werkveld in. Op vrijdag 14 april draaiden zij een dag mee met een beroepsbeoefenaar naar hun keuze. Veel ouders waren hierbij betrokken en hebben hun zoon/dochter een dagje meegenomen naar hun werkplek. Hiervan hebben de leerlingen vervolgens een verslag gemaakt. Uit de verslagen blijkt dat het heel leerzaam is om een dag mee te draaien op de werkvloer. Zo liep een leerling mee met haar juf van de basisschool. Op de vraag wat ze had geleerd van zichzelf, schreef ze: ‘Dat ik toch best wel veel geduld kan hebben en als compliment heb ik gekregen dat ik goed kan uitleggen.’ Over wat ze wil onthouden (vasthouden) van deze dag: ‘Alles eigenlijk wel, alles was zo leuk en nieuw. Maar vooral dat ik toch echt meer kan dan dat ik dacht.’ En op de vraag of zij een meeloopdag nuttig vindt, schreef ze: ‘Ja, heel erg. Het helpt heel erg in ervaring opdoen en zo verder werken aan je toekomst.’ Een andere leerling liep mee met een administratief medewerker binnendienst. Zij schreef: ‘Ik heb geleerd over mijzelf welke dingen ik leuk vind om te doen en dingen die ik niet leuk vind.’ En over wat ze wil onthouden (vasthouden), schreef ze: ‘Ik heb eigenlijk niet 1 ding dat ik wil vasthouden van deze dag. Alles bij elkaar vond ik wel heel leuk en wil ik onthouden.’ En tot slot over het nut van de meeloopdag: ‘Ja, ik vind een meeloopdag nuttig, omdat je nu ziet hoe een werkdag eruit kan zien en dan kan je kijken wat je niet leuk vindt om te doen.’

De meeste leerlingen hebben die dag meegelopen bij het bedrijf van een van hun ouders, familie, vrienden of bekenden. De thuisblijvers kregen de opdracht om bedrijven in Spijkenisse te bezoeken. Met veel enthousiasme is daar een mooie collage over gemaakt.
Al met al was het een leerzame en belangrijke dag die net het verschil kan maken bij de soms zo lastige keuze -op jonge leeftijd- voor het vakkenpakket en de eventuele beroepsopleiding.

Franciske van Vugt en Mark Bubberman, LOB-coördinatoren