Afgelopen vrijdag (10 maart) was de heer Timmermans (92 jaar) te gast in de geschiedenisles van 4 vwo en de masterclass geschiedenis van 4 havo. Onderwerpen van deze lessen was de Tweede Wereldoorlog. De heer Timmermans, die 16 jaar oud was, toen in mei 1940 de oorlog begon kon onze leerlingen vanuit zijn eigen ervaringen vertellen wat hij had meegemaakt toen hij net zo oud was als onze leerlingen nu.
De heer Timmermans vertelde over het bombardement op Rotterdam dat hij met eigen ogen gezien had, de arbeidsinsatz in Duitsland, het feit dat hij gevlucht was uit Duitsland en daarna ondergedoken had gezeten op diverse adressen in Schiedam. Hij sloot af met de verhalen uit de hongerwinter. Meeste indruk op onze leerlingen maakte wel zijn opmerkingen dat 5 jaar oorlog zijn jeugd die toch een tijd van onbezorgdheid had moeten zijn een tijd van ellende werd waarin je eigenlijk alleen maar voor jezelf moest zorgen.
Na de indrukwekkende persoonlijke verhalen van de heer Timmermans stond de rest van de masterclass in het teken van twee onderwerpen: de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki + D-Day en de bevrijding van West-Europa. Initiatiefnemers voor de masterclass Luke Breukel en Robin Warmerdam uit klas 45-2 leidden het debat tussen de docenten Berkelaar en Jonge over de atoombommen. Na het debat hebben alle aanwezige leerlingen een persoonlijke mening kunnen vormen over deze indrukwekkende gebeurtenissen. De masterclass werd afgesloten met de door de leerlingen zelf aangevraagde verdieping over D-Day en de bevrijding van West-Europa. De aanwezigheid van diverse oorlogsattributen tijdens deze verdieping maakte het verhaal tot genoegen van de leerlingen nog tastbaarder en daarmee compleet.