In de media verschijnen de afgelopen tijd berichten over gewelddadige incidenten tussen jongeren die daarbij met wapens dreigen en deze soms ook gebruiken. Helaas heeft dit ook in Spijkenisse plaatsgevonden.
Waar komt dit gedrag vandaan? En wat is ertegen te doen?
Waar komt het vandaan?
Het is bekend dat jongeren zich laten beïnvloeden, bijvoorbeeld door wat zij op internet tegenkomen en door elkaar.
Er zijn vermoedens dat de muziekstroming ‘drillrap’ en de bijbehorende gewelddadige videoclips een rol spelen. Jongeren zouden het gedrag uit deze clips kopiëren. Vervolgens kijken zij dit gedrag van elkaar af.
De rol van social media
Gewelddadige filmpjes kunnen via social media worden verspreid.
Er zijn jongeren die op social media ruzie maken en elkaar uitdagen. Zulke berichten verspreiden zich eenvoudig. Soms krijgt zo’n online-ruzie een vervolg in de ‘echte wereld’. Als jongeren dan grijpen naar het geweld dat zij in deze filmpjes hebben gezien, kan dat ernstige gevolgen hebben.
Kinderen die zich hiertoe aangesproken voelen, zijn soms vrij jong: vanaf de hoogste klassen van het basisonderwijs.
Wat is eraan te doen?
Het beantwoorden van deze vraag is niet eenvoudig.
Voorlichting geven en in gesprek blijven is in ieder geval belangrijk.
Voorlichting geven aan jongeren over het verstandig omgaan met social media, over de gevaren van het bij je dragen van wapens –ook als je niet van plan bent deze ooit echt te gebruiken- en over de manieren waarop je kunt omgaan met groepsdruk en conflicten.
In gesprek blijven om te weten wat er omgaat tussen jongeren, zodat tijdig ingrijpen mogelijk is. Maar ook, zodat zij weten bij wie zij terecht kunnen als zij vragen of zorgen hebben.
De school
De school probeert op verschillende manieren bij te dragen aan een veilig klimaat:
Deze punten voorkomen misschien niet direct geweld tussen jongeren, maar zij dragen bij aan het bevorderen van verantwoordelijk gedrag.
Verder is de school met jongerenwerk en de politie in gesprek om te kijken wat initiatieven zijn die het voorkomen van geweld ondersteunen.
Wat kunnen ouders doen?
Ook hier geldt: ‘blijf in gesprek’. Het belangrijkste waarden- en normenkader leren kinderen van hun ouders. Maak het onderwerp bespreekbaar:
Als u hierbij ondersteuning kunt gebruiken, kunt u contact opnemen met het Centrum voor Jeugd en Gezin in Nissewaard. Met opgroei- en opvoedvragen kunt u ook bij het JOT terecht: het Jeugd Ondersteuningsteam in Nissewaard. Bovendien staan de coaches, de counselors en de schoolmaatschappelijk werker van onze school ook voor u klaar.