FAMUN (MUN conferentie)

Op donderdag 7 februari zijn 6 leerlingen uit 4 tto, samen met Mevrouw Van der Burg, met de trein afgereisd naar Amersfoort om daar deel te nemen aan een vierdaagse MUN conferentie. Die vond plaats op het Farel college, vandaar de naam FAMUN.

Tijdens een Model United Nations, afgekort MUN, spelen leerlingen van over de hele wereld de Verenigde Naties na in zogeheten ‘committees’. De verschillende committees behandelen verschillende problemen zoals cyberterrorisme en kinderarbeid in het Engels. De leerlingen moeten over deze onderwerpen debatteren vanuit het standpunt van het land dat hen is toegewezen.

Op donderdag maakten de leerlingen kennis met hun ‘committees’. Twee leerlingen, Sharon Admiraal en Djad Maes, zaten in de Geneva Council. Zij discussieerden over de Cubacrisis en hoe ze deze konden voorkomen. Een andere leerling, Habiba Morsy, zat in ECOSOC en debatteerde over o.a. seksueel geweld. Luuk Motz was een advocaat in de International Criminal Court (ICC) en verdedigde twee terroristen. Laurent Elfrink en ik, Dex Groeneweg, zaten in ‘General Assembly 6’. Een van de onderwerpen die aan bod kwamen was de strafrechtelijke aansprakelijkheid van ‘de blauwhelmen’.

Op donderdag vond ook de openingsceremonie plaats. Tijdens deze ceremonie sprak o.a. een generaal over zijn ervaringen tijdens missies met het leger.

Op vrijdag begonnen de debatten. Tijdens de lunch nam Mevrouw Val de ‘shift’ van Mevrouw Van der Burg over. Op vrijdagavond gingen wij samen met Mevrouw Val uit eten bij Shabu Shabu. Op zaterdag loste Meneer Mozsa Mevrouw Val af en ging het debatteren verder. Ook hadden wij            ’s avonds nog een disco. Bijna alle deelnemers waren aanwezig.

Op zondag vond de ‘Great General Assembly’ plaats. Deze bestond uit alle General Assembly committees. Zij kwamen bij elkaar om over de behandelde problemen nog een keer te debatteren.

Het was erg fascinerend om zoveel mensen bij elkaar te zien. Na de lunch was er nog een sluitingsceremonie. Hier werden de ‘best delegates’ van elke committee bekendgemaakt en werd FAMUN officieel afgesloten. Nadat we nog een broodje hadden gegeten op het station, gingen we terug naar huis.

Wij vonden het een onvergetelijke ervaring. Het enige punt van verbetering is dat we de volgende ochtend al weer vroeg naar school moesten. Ondanks dat zouden wij iedereen aanraden om een keer mee te doen aan een MUN want het verbetert je Engels, presentatievaardigheden en je ontmoet veel nieuwe mensen!

Dex Groeneweg (namens de deelnemende leerlingen)

Bovenste rij van links naar rechts: Luuk, Djad, Habiba en Sharon
Onderste rij: Dex en Laurent