Fairtradebijeenkomst Boxmeer

Van 10 tot en met 13 mei bezocht een delegatie van De Ring van Putten de Fairtradegemeente Boxmeer. Leerlingen Anoushik Sayyad- Hartounian en Cynthia Frishert uit 4 havo en docenten, Sven Meertens, Hilgo Wempe en Hester van der Hoek.

Dit had alles te maken met de evaluatie van het uitwisselingsproject van Erasmus+ met als thema Fairtrade. Hier ontmoetten zij de twee andere partnerscholen uit Zweden en Duitsland.
De actieve Fairtradewerkgroep van de gemeente bezorgde hun een verrassend en uitgebreid programma. Zo brachten zij een bezoek aan de Fairtradeschool Metameer te Boxmeer. Er was onder andere een ontvangst door burgemeester en wethouder/fairtrade-ambassadeur van de gemeente op het gemeentehuis van Boxmeer, in aanwezigheid van de lokale televisie. Het internationale bezoek werd op het gemeentehuis getrakteerd op een lunch.

Ook was de groep aanwezig bij de uitreiking van het Fairtradepredicaat door de wethouder aan een kinderdagverblijf en kreeg men een rondleiding bij een duurzaam werkend installatiebedrijf. De uitwisselingsscholen kregen hierdoor inzicht in hun duurzame innovaties en technieken die zorgen voor energiebesparingen, maar ook voor een betere wereld.

Anoushik en Cynthia zullen volgend jaar hun profielwerkstuk wijden aan Fairtrade en gaan onderzoeken of ook De Ring van Putten een Fairtradeschool kan worden. Ze beantwoordden op professionele wijze vragen van de pers. Later konden ze hun toch enigszins verdraaide antwoorden terugvinden in de regionale krant ‘de Gelderlander’. Zie hieronder.

De afsluiting van de uiterst leerzame dagen vond plaats in een Fairtraderestaurant. De Fairtrademaaltijd was niet alleen voor de leerlingen maar ook voor de docenten nogal een uitdaging, maar de groep liet het zich goed smaken.

De Gelderlander, 13 mei 2017