Fairtrade chocolade en Zweden op De Ring

Dinsdagmiddag 28 november was het zover. Om 16.10 verzamelden alle uitwisselingsleerlingen zich in de stilte aula in afwachting van de bus die vanaf Schiphol richting De Ring van Putten vertrokken was. Niet lang daarna arriveerden onze Zweedse gasten van de Lerbackskolan uit Lund in Spijkenisse, mooi op tijd, de uitwisselingsweek met als thema Fairtrade kon beginnen!

Net als voorgaande jaren werden de Zweedse leerlingen hartelijk en warm ontvangen door de Nederlandse gastgezinnen. De dinsdagavond stond dan ook in het teken van kennismaken, het programma op school en daarbuiten zou woensdag aanvangen.

Woensdag 29 november stond in het teken van elkaar leren kennen, er werden ice-breaking activities gedaan in de ochtend en er werd onderzoek gedaan naar het hoe en wat en ontstaan van Fairtrade. De leerlingen maakten hierbij met elkaar een aantal posters over Fairtrade en streden ’s middags tegen elkaar in de spannende Fairtrade quiz, met voor de winnaars uiteraard Fairtrade chocolade als prijs!

Donderdag stond in het teken van de ‘Town-rally’ in Rotterdam. Aan de hand van een aantal opdrachten werden de leerlingen door het centrum van de stad geleid. Het hoogtepunt van deze dag was toch wel de chocolade workshop, waarbij de leerlingen hun hart en ziel staken in het maken van ambachtelijke bonbons.

Op vrijdag gingen we op pad om de leerlingen kennis te laten maken met oerhollandse cultuur: de Zaanse schans. Het weer had niet Hollandser kunnen zijn. Gelukkig kon er, na de onvermijdelijke foto’s in klederdracht, ’s middags opgewarmd worden met een bezoekje aan de Verkade fabriek. Hollandser dan deze dag, was bijna niet mogelijk.

Na een weekend vol activiteiten in de Nederlandse gastgezinnen, kwamen de Zweedse leerlingen nog één dag bij ons op school ter afronding van de Fairtrade activiteiten, afgesloten met een gezamenlijke lunch! De laatste avond brak alweer aan en maandagavond werd afgesloten met een partijtje bowling in bowlingcentrum Spijkenisse.

Moe maar voldaan, werd er op Sinterklaasochtend weer verzameld op school, de bus was stipt op tijd en de Zweedse leerlingen vertrokken net voor 8.30 weer richting Schiphol voor de reis terug naar huis. Onze leerlingen die deel hebben genomen, zullen in maart volgend jaar een bezoek brengen aan Lund, bij dezelfde uitwisselingspartners. Wij kijken als team terug op een positieve, leuke en leerzame week, wat ook werd teruggekoppeld door zowel deelnemende leerlingen als ouders!

Jean-Paul van Diggelen, Hester van der Hoek, Sven Meertens en Joyce Val