Expositie eindexamenleerlingen beeldende vorming

De eindexamenleerlingen beeldende vorming van De Ring van Putten exposeren van donderdag 4 april tot en met donderdag 18 april hun ‘beeldend’ werk in de aula van De Ring van Putten, te Spijkenisse. Conrector Jeroen Werleman verricht op donderdag 4 april, om 16:00 uur de opening van de expositie.

Het werk dat tentoongesteld wordt, is een selectie van werk van eindexamenleerlingen van zowel mavo, havo als atheneum. Het is een mix van verschillende opdrachten, technieken, materialen en vooral veel talent.

Hannah Verdoorn (18), eindexamenleerling havo, is één van die talentvolle leerlingen van wie het werk zal schitteren in de aula van De Ring van Putten.
Haar manier van kunst maken omschrijft ze als volgt: “Mijn werkwijze zou je kunnen beschrijven als chaotisch”, zegt ze lachend. “Als we een opdracht krijgen begin ik vaak met het maken van een woordweb waar ik de beginideeën in verwerk. Daarna bepaal ik waar mijn interesse het meest ligt en wat het meeste potentie heeft en dat ga ik dan verder uitwerken. Ik probeer mijn proces door middel van ideeschetsen en inspiratiebronnen verder uit te diepen. Vaak werk ik iets te snel en is mijn proces soms wat kort. Tijdens het uitwerkproces maak ik vaak ook foto’s om zo ook door ‘andere ogen’ naar mijn werk te kijken”.

Inmiddels heeft Hannah toelatingsexamen gedaan op kunstacademie Willem de Kooning te Rotterdam, waar ze de studierichting ruimtelijke vormgeving wil gaan volgen. Daarvoor is het examenvak beeldende vorming een pré. Hannah heeft nog niet een echt doel voor ogen wat ze wil gaan doen na de academie, maar voorop staat dat ze ruimtes/plekken wil creëren, die dusdanig zijn vormgegeven dat mensen zich er fijn bij voelen.
Over de lessen die ze in het examenjaar heeft gehad is ze heel uitgesproken; ”De lessen in het examenjaar, en in de bovenbouw algemeen, zijn erg vrij. Natuurlijk krijg je opdrachten, maar het is een groot verschil met de onderbouw. In de onderbouw staat eigenlijk alles al vast, wat je maakt, met welke techniek en met welk materiaal. Maar in de bovenbouw ben je daar veel vrijer in. Je kiest zelf hoe je je opdracht wilt vormgeven en een beetje afwijken van de opdracht mag. In de bovenbouw leer je dus sneller je grenzen opzoeken en je creativiteit te verbreden. Ik ben erg blij dat ik het vak kunst als examenvak heb gekozen want het is zeker niet alleen maar een beetje tekenen en verven”.

Behalve Hannah hebben ook alle andere exposerende leerlingen met hun docenten de heer Julien, de heer Verdonk en de heer Kegge hard gewerkt om deze kwaliteit te kunnen leveren. Het resultaat is dan ook een boeiende overzichtstentoonstelling van jonge, beeldende talenten van De Ring van Putten.

De Botlek, 3 april 2019