In het weekend van 10 februari reisden tien leerlingen uit 4 atheneum van De Ring van Putten naar het Farel College in Amersfoort af om deel te nemen aan FAMUN 2018. In deze onderwijssimulatie van de VN leren leerlingen over diplomatie, internationale betrekkingen en de VN-resoluties door deel te nemen aan verschillende debatten. Elke leerling krijgt een land of een hoofdstad toegewezen en vanuit het perspectief van hun land of stad moet men de zorgen van de wereld van vandaag aanpakken. Bijvoorbeeld: het aanpakken van corruptie bij de overheid wereldwijd, het beëindigen van de geschillen met de Zuid-Chinese Zee-eilanden of het voorkomen van terroristische aanvallen tijdens grootschalige vieringen.
Deze activiteit maakt deel uit van het internationaliseringsprogramma van De Ring van Putten.
Net als vorig jaar en het jaar daarvoor deden er ook dit jaar leerlingen van De Ring van Putten mee aan FAMUN en MUNA. Een MUN staat voor Model United Nations. Het is een grote simulatie. In het geval van Amersfoort (bij het Farel College) deden er bijvoorbeeld 250 (inter)nationale leerlingen de Verenigde Naties na gedurende vier dagen. Alles gebeurde in het Engels. In Zoetermeer (het Alfrink College) waren er zo mogelijk nog meer leerlingen. Het hele jaar door zijn er in Nederland diverse MUNs maar de allereerste keer werd dit in Den Haag georganiseerd, in 1968. In het buitenland deed men dit overigens al veel langer.
Onder het motto door leerlingen voor leerlingen lieten de twee organiserende scholen ook dit jaar weer vrijwel alles over aan hun leerlingen. Het zijn vaak vijfdeklassers tweetalig atheneum die het meeste doen maar zelfs brugklassers worden ingezet om briefjes rond te brengen. Hieronder vindt u twee verslagen van Vincent en Jenseney uit 4 atheneum. Maar ook deze leerlingen deden mee: Sevval, Lahin, Julia, Meggie, Mai Anh, Mees, Mariëlle, Arman, Guido, Vijay en Niek. You did it! Rest mij nog een groepje collega’s te bedanken voor hun inzet. Reuze bedankt voor het meedenken hierin en het begeleiden van onze leerlingen, zelfs op vrije zater- en zondagen! Zonder jullie, Leontine, Raymond, Jeroen, Annemieke, Joyce en Erik, was het niet gelukt.
Annemarie van der Burg
Van 8 tot 11 februari heb ik meegedaan aan FAMUN. Hier zat ik bij de commissie die het over onderwijs, wetenschap en cultuur had. Ik vertegenwoordigde in deze commissie de “democratische volksrepubliek” van Noord-Korea, iets wat niet al te gemakkelijk was gezien ik bij geen enkel ander land kon aansluiten. Ik ben altijd al een maatschappelijk betrokken persoon geweest, dit was ook de voornaamste reden waarom ik hier heel graag aan wilde deelnemen. Het was een fantastische ervaring omdat ik in een groep terecht kwam met mensen die ook eenzelfde interesse hadden als ik. Dit maakte het ook enorm leerzaam. Je kreeg verschillende onderbouwingen te horen en je zag hoe mensen hard werkten om een goed product neer te zetten. Je leert ook heel veel nieuwe mensen kennen met allerlei verschillende nationaliteiten. Het was prachtig om te zien hoe, ondanks de verschillen in cultuur, er met elkaar gewerkt werd om spectaculaire debatten neer te zetten. In deze paar dagen ben je enorm praktisch bezig en ontwikkel en verbeter je verschillende vaardigheden, daarnaast beleef je ook nog veel plezier met de mensen waarmee je in een hostel zit. Ik zou buitengewoon graag nog eens aan een MUN willen deelnemen, gezien het feit dat je hier zoveel voldoening van krijgt en tegelijkertijd enorm veel leert. Het is iets waar meer mogelijkheden voor aangeboden moeten worden zodat het beschikbaar wordt voor een grotere groep geïnteresseerde mensen. Ik heb enorm genoten van FAMUN en ik weet zeker dat de mensen die na mij zullen deelnemen er ook enorm veel pret aan zullen beleven!
Vincent Korbee
Het MUNA was een geweldige en leerrijke omgeving waarin ik heel veel heb meegemaakt. Ik was erg onder de indruk over hoe professioneel alles verliep en hoe goed alles geregeld was. Wanneer zo’n unieke kans als deze voorbij komt, waarin je de Verenigde Naties mag naspelen, pak je die natuurlijk met beide handen aan. Ik heb erg veel geleerd tijdens dit evenement, met name hoe moeilijk het is om een resolution te schrijven en hoeveel veranderingen eraan worden gemaakt voordat hij wordt goedgekeurd (of afgewezen). Alles wat je doet in je commissie, is gebaseerd op het standpunt van je land. Het was dus ook echt een uitdaging om mijn persoonlijke mening niet te laten overheersen over het algemeen belang van mijn aangewezen land. Mijn favoriete deel was de eindceremonie. Daar kwamen alle commissies bij elkaar en bespraken we uit elke commissie een voornemen, het was erg indrukwekkend om dat op zo ‘n grote schaal te zien. Al met al vond ik het een fantastische ervaring die mij veel heeft geleerd en mij nog lang bij zal blijven en ik raad het zeker aan aan leerlingen die een deelname in de toekomst overwegen.
Jenseney Vicario