De Ring van Putten start met de International VECON Business School

Op De Ring van Putten in Spijkenisse zal een groot deel van de leerlingen uit 4 havo vanaf eind december beginnen met het starten van een eigen onderneming.

Half november konden de leerlingen uit 4 havo met economie en/of bedrijfseconomie in het vakkenpakket zich vrijwillig aanmelden voor een nieuw project: de International VECON Business School.

Gedurende één jaar zullen de leerlingen zich verdiepen in wat het nu eigenlijk betekent om ondernemer te zijn. Tijdens het project komen alle aspecten van het ondernemerschap voorbij: van het bedenken van een ‘gat in de markt’, de marketing, de boekhouding, het ontwerp van een logo, het beheren van een website, het houden van een pitch voor echte ondernemers tot het uitgeven van aandelen en het houden van aandeelhoudersvergaderingen.

Voor het project is De Ring van Putten de samenwerking aangegaan met VECON, de stichting die de Business School in Nederland heeft geïntroduceerd, en met Jong Ondernemen, een bedrijf dat zich toespitst op begeleiding van jongeren bij het opzetten van een eigen bedrijf.

Ook andere bedrijven hebben zich aangeboden om te helpen. Zo mag een deel van de leerlingen meekijken achter de schermen bij Sportpaleis Ahoy; mogen ze vragen stellen bij radiozender FunX en hebben ze een businesslunch bij restaurant Allure.

Over de reden om de leerlingen de gelegenheid te bieden om onder begeleiding een eigen bedrijf op te richten is de school duidelijk: “Met de International VECON Business School willen we nog beter in staat zijn om de echte wereld de school binnen te halen. De leerlingen worden op een andere manier in staat gesteld om hun kwaliteiten te ontdekken en hun talenten te ontwikkelen. Ze krijgen een bijzondere ervaring mee waar ze veel van kunnen leren,” vertelt economiedocent en projectleider Noël van Bergen.

“Kijk bijvoorbeeld naar een toprestaurant als Allure. Dat zijn echte ondernemers. Om zo succesvol een bedrijf op te kunnen zetten en te kunnen behouden, heb je meer nodig dan hetgeen je leert uit de theorieboeken. Wilskracht, doorzettingsvermogen, creativiteit, feeling hebben met het product en de doelgroep, in staat zijn om een netwerk op te kunnen bouwen en om belangrijke keuzes te kunnen maken zijn voorbeelden van eigenschappen waar een succesvol ondernemer over dient te beschikken. Of in ieder geval weet hij of zij de talenten van anderen op de juiste manier in te zetten. De verwachtingen zijn hooggespannen, maar zowel de economiesectie als de leerlingen hebben er ontzettend veel zin in! Dat dit een mooi project kán worden, en ook zál worden, daar zijn we van overtuigd. Het is geweldig om te zien hoe enthousiast de leerlingen zijn en dat het bedrijfsleven zo bereidwillig is om mee te werken. Ik kan in ieder geval niet wachten om te starten”, zegt Van Bergen.

Op donderdag 29 november ontving de school het Vecon Business School certificaat