Bezoek aan Portugal (Seia)

Leerlingenverslag, mei 2016

Hallo allemaal,

Wij gaan jullie iets vertellen over onze reis naar Portugal.

Dit project ging over duurzame ontwikkeling, en dit was in samenwerking met scholen uit: Noorwegen, Italië, Spanje, Nederland en Portugal.
Op zondag 8 mei zijn wij om 9 uur ’s ochtends vertrokken vanaf Schiphol.
We kwamen drie uur later aan en hebben wat gegeten in een winkelcentrum. Daarna zijn we met de trein naar een stadje dichtbij Seia gereden. Hier werden we opgehaald door onze gastgezinnen. Zij waren erg gastvrij en wij voelden ons gelijk thuis bij hen. Natuurlijk waren er verschillen tussen de gewoontes van de Portugezen en de Nederlanders, zoals: zij eten bijna elke dag rijst, ze eten elke middag warm op school, als mensen elkaar groeten geven ze elkaar 2 kusjes op de wangen, ze zijn veel later uit dan ons en iedereen in het dorp kent elkaar.
De leukste uitstapjes vonden wij: het broodmuseum waar we zelf brood hebben gemaakt, een klein stadje Piodão waar we naar de traditionele huizen hebben gekeken, het welkomstdiner in een universiteit met een optreden van de schoolband (Yellowstone) en een wedstrijd wie de hoogste spaghetti toren kon bouwen. De bedoeling van de meeste projecten was dat wij naar succesvolle en minder succesvolle projecten keken en hieruit konden opmaken wat de verschillen waren en hoe de minder succesvolle projecten beter gemaakt konden worden.

Wij hebben gemerkt dat wij beter zijn geworden in het spreken van Engels. Natuurlijk hebben we ook wat meegekregen van andere talen. Ook hebben we gezien dat elk land andere manieren heeft van duurzame ontwikkeling maar dat we allemaal hetzelfde doel hebben.
De omgeving van Seia is heel erg mooi er zijn veel bergen, meren en er is heel veel groen. Omdat er zoveel bergen zijn is het wel lastig om van de ene plek naar de andere plek te komen vooral met een bus, iedereen vond de busreizen door de bergen eng.
Wij vonden onze reis hartstikke leuk, hebben veel vrienden gemaakt en zullen het nooit vergeten!

Esmée Izelaar, Valentijn Ouwehand, Patrick Stam & Vy Ta