Bezoek aan Noorwegen

De focus op duurzaamheid tijdens uitwisseling met Noorwegen

Van 18 t/m 25 september zijn de heer Hilgo Wempe en mevrouw Caroline Noordzij met 4 leerlingen uit het 3e leerjaar, Deena Dell’Avo, Mai Anh Nguyen, Dee van Meijeren en Jordi de Rijke naar Noorwegen geweest. Deze reis heeft plaatsgevonden in het kader van de internationalisering met als thema “duurzame ontwikkeling”.

De eerste dag stond in het teken van kennismaken met de leerlingen van de andere deelnemende scholen. Dit zijn scholen uit Spanje, Portugal en Italië en natuurlijk het gastland Noorwegen. Verder kregen de leerlingen die dag uitleg over het te bestuderen onderwerp van die week: ‘de habitat van het wilde rendier en de invloed van de klimaatverandering’.Op dinsdag en woensdag maakte de groep onder leiding van ervaren gidsen lange wandelingen in de natuur, zodat de leerlingen konden ervaren hoe de rendieren leven en wat de invloed is van de klimaatverandering op hun bestaan. Tijdens de workshops op donderdag en vrijdag werd de leerlingen gevraagd met originele ideeën te komen om meer toeristen naar het gebied te “lokken” om van het mooie gebied en de rendieren te genieten, maar tegelijkertijd moesten zij ervoor zorgen dat het toerisme zo milieuvriendelijk mogelijk te zou plaatsvinden.
Na alle workshops sloten de leerlingen af met een presentatie over hetgeen zij in die week hebben geleerd.

Al met al kunnen wij concluderen dat het niet alleen een zeer leerzame week was, maar dat het vooral ook sociaal gezien een zeer indrukwekkende, internationale ervaring was. Een ervaring voor het leven!