5 tto ‘doet’ Berlijn!

Een twintigtal leerlingen uit 5 vwo tto–begeleid door de heer Van Diggelen en Snijder- bezocht begin november het altijd ‘pittoreske’ Berlijn. Doel: het hernieuwen van, c.q. het verstevigen van de banden -in het kader van de internationalisering- met de leerlingen van het Max Planck Gymnasium aldaar. Deze reis was deels georganiseerd door de stichting Schoolclash, die zich ten doel heeft gesteld allerlei uitwisselingsprojecten tussen leerlingen van diverse nationaliteiten te organiseren en de bezoekende scholen, in dit geval dus onze school, kennis te laten maken met typisch Berlijnse en/of culturele activiteiten.

Na een voorspoedige treinreis arriveerde de groep maandagmiddag laat in een druilerig Berlijn. Na een kort bezoek aan het hostel, wachtte een sightseeing langs een aantal alom bekende hoogtepunten: de Berlijnse Dom, de Neue Wache, de Gendarmenmarkt met de Franse en Duitse Dom, de voormalige bunkers van Hitler –althans de plek waar deze ooit stonden. De ‘tour’ eindigde bij het Holocaust Denkmal voor omgekomen joden in de Tweede Wereldoorlog. Oh ja, gegeten werd er bij de ‘punk pizzeria’.

Op de dinsdag stond het bezoek aan het Max Planck op de rol. Helaas bleek  de door de docenten ‘beloofde’ graffiti van de muren te zijn verwijderd; wat restte was eigenlijk een normaal schoolgebouw …  Na deze ‘teleurstelling’ verliep de kennismaking met de Duitse scholieren enigszins moeizaam. Een aantal spelletjes en een paar rondjes ‘speeddating’ verder was het ijs redelijk gebroken. ’s Middags namen de collega’s van het Max Planck hun Nederlandse gasten mee de stad in. Een gezamenlijke Vietnamese maaltijd –waarbij het geduld wel heel erg op de proef gesteld werd- besloot deze dag.

De woensdag was ‘geschiedenisdag’. Bezoeken aan het Maurer Museum in de Bernauerstraβe –met een stukje intacte muur- en de voormalige stasi-gevangenis ‘Hohenschonhausen’ trokken een zware wissel op de geestelijke – en lichamelijk- gesteldheid van onze leerlingen. De hap in een ‘echt’ Oost-Duits restaurant maakte gelukkig weer veel goed.

Op de voorlaatste dag trokken de Duitse en Nederlandse leerlingen in gemengde groepen Kreuzberg in, de bekende ‘multiculti’ wijk, met veel Turkse inwoners. Nieuw in het programma was een ontmoeting met Frau Ingrid Taegern, een krasse tachtigjarige, voormalige wiskundelerares. Zij kreeg ooit te maken met een zogenaamd Berufsverbot, omdat ze weigerde haar leerlingen te informeren over de ‘geweldige’ Oost-Duitse socialistische Heilstat. Indrukwekkend en interessant tegelijk! Het lesje handenarbeid daarna verzette de zinnen voor onze leerlingen. Een Marokkaans-Egyptische maaltijd vormde de afsluiting van een lange dag!

Op de slotdag was er toch nog gelegenheid tot shoppen. Een/Het hoogtepunt … Of toch niet… Feit was dat er hiermee een einde kwam aan een vermoeiende, maar interessante week. Niet onvermeld mag blijven dat alle leerlingen zich voorbeeldig gedroegen. De-Ring-van-Putten-waardig!

(Rob Snijder)